Podnebnega aktivista, ki je blokiral ceste, zalotili na letalu

Max Vogeli, podnebni aktivist, ki je zapiral ceste, zdaj pa potuje z letalom. (Foto: Facebook)

Pomemben švicarski podnebni aktivist skupine Renovate, ki je sodeloval pri številnih blokadah glavnih tranzitnih poti po vsej državi, da bi rešil planet, je bil osramočen, potem ko je odletel iz Züricha v Pariz in nato v Mehiko na dvomesečno potovanje.

Max Voegtli, član Renovate Switzerland, je bil opažen na kratkem letu do francoske prestolnice, ki običajno traja približno uro in 20 minut. Renovate je okoljska aktivistična skupina, ki je blokirala avtoceste po vsej državi in predor Gotthard, železnico, ki povezuje južno italijansko govorečo regijo Ticino z južnimi Alpami in nemško govorečim severom.

“Danes sem letel iz Züricha v Pariz. Ali uganete, kdo je bil na krovu? Max Voegtli iz Renovate,” je za švicarski nemški časopis Blick povedal potnik na letu.

30-letni aktivist je bil deležen številnih kritik zaradi domnevne hinavščine, in sicer nepotrebne uporabe načina potovanja, ki proizvaja znatno več emisij ogljika kot druge okolju prijaznejše alternative, kot je železnica.“To sploh ni skladno s tem, da je podnebni aktivist,” je dodal potnik.

Renovate Switzerland branijo aktivista

Ko se je novica pojavila na družbenih omrežjih, so številni uporabniki poudarili hinavščino, kar je spodbudilo odziv podnebnega aktivista, ki je pojasnil, da je odpotoval v Pariz, da bi se v okviru svojih potovanj vkrcal na povezovalni let v Mehiko.

“Da, v Mehiki sem, da bi dva meseca potoval po Srednji Ameriki. Zavedam se privilegijev, ki jih prinaša, in to ni bila lahka odločitev,” je zapisal Voegtli v izjavi, objavljeni na družbenih medijih. Trdil je, da je raziskal izvedljive potovalne alternative za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa, vendar je vztrajal, da te niso na voljo.

Direktni vlaki iz Züricha v Pariz odhajajo vsake tri do štiri ure in običajno trajajo približno štiri ure.

Aktivista je branila organizacija Renovate Switzerland, ki se je odločila, da ne bo obravnavala dejstva, da je eden od njenih aktivistov izbral udobje letalskega prevoza namesto uporabe okolju prijaznejših načinov potovanja, trdili so celo, da je poročanje o Voegtlijevih potovalnih načrtih kršitev zasebnosti.

Javnost ogorčena

“Nerazumljivo se mi zdi, da državljani sledijo našim aktivistom in se fotografirajo. Gre za zasebnost,” je v izjavi zapisala tiskovna predstavnica Renovate Cécile Bessire. “Zakaj zahtevamo utemeljitve od tistih, ki so zavezani podnebju, in ne od politikov, ki podpirajo lobije za nafto, plin in premog?” je vprašala.

“Ne letim in tega tudi v prihodnje ne nameravam početi. Ne morem govoriti v imenu drugih,” je dodal tiskovni predstavnik.

Drugi uporabniki družbenih medijev so bili bolj obsojajoči.

“Ah, Max. Medtem ko kompostiram, se vozim z javnim prevozom, recikliram, nakupujem peš in že več kot deset let nisem šel na letalo, ti greš v Mehiko,” je zapisal neki uporabnik Twitterja, drugi pa dodal: “Realno podnebni aktivisti ne letijo!”

“Ali ni neprijetno kazati s prstom na druge in ravnati drugače tudi v prostem času?” je vprašal tretji.

Tudi drugi podnebni aktivisti so se zaradi podobnih prestopkov vključno z nekaj protestniki Zadnje generacije iz Nemčije nedavno znašli v zadregi. Zamudili so namreč datum sojenja zaradi blokiranja prometa v nemškem mestu Stuttgart v začetku tega leta, ker so leteli na Tajsko in v Indonezijo na letovišče Bali, kjer so nameravali preživeti počitnice.

Tudi njih je branila njihova organizacija, tiskovni predstavnik Last Generation pa je takrat komentiral: “Let so rezervirali kot zasebniki, ne kot zaščitniki podnebja. To je ločena zadeva.”