fbpx

Poglejte kateri so najbogatejši Slovenci in koliko premoženja imajo!

Foto: STA

Revija Manager tudi letos razkriva seznam najbogatejših Slovencev. Prikazali vam bomo tudi kateri Štajerci so na letošnjem seznamu najpremožnejših.

Kdo pa so najbogatejši Slovenci? Poglejmo 10 najbolj bogatih Slovencev.

1. Iza Sia in Samo Login – 689 milijonov
2. Sandi Češko in Livija Dolanc – 296 milijonov
3. Marko Pistotnik – 210 milijonov
4. Družina Lah -169 milijonov
5. Joc Pečečnik – 155 milijonov
6. Igor Akrapovič -135 milijonov
7. Tatjana in Albin Doberšek -126 milijonov
8. Damian Merlak -124 milijonov
9. Franc Frelih -112 milijonov
10. Dari in Vesna Južna -111 milijonov

Kateri Štajerci so najbogatejši?
Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost naj bi upadlo. Trenutno znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov, lani pa kar 24,2 milijona evrov.

17. najbogatejši Slovenec je hkrati najbogatejši Štajerec, in sicer Bogomir Strašek, ki je padel z lanskega desetega mesta na 17. mesto. Njegovo premoženje se je z 105 milijonov evrov zmanjšalo na 86,4 milijonov. Na 20. mesto najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Jager, ki s trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini poseduje premoženje v vrednosti 72,7 milijonov. Jagros je lani postavil nov rekord, saj so prihodki od prodaje prvič presegli 131 milijonov evrov, letos pa načrtujejo doseči 150-milijonsko znamko. Na 24. mestu z ocenjeno vrednostjo premoženja 57,5 milijonov evrov najdemo lanska novinca med 100 najbogatejšimi, to sta Ivan (direktor) in Črt Cencelj, vsak polovični lastnik celjskega podjetja Inel, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov. Naslednja med najbogatejšimi Štajerci je na 29. mestu družina Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje. Njihovo ocenjeno premoženje znaša 49 milijonov evrov. Prihodki skupine Zlatarna Celje so se lani okrepili za 24 odstotkov, čisti dobiček pa kar za 89 odstotkov, na 7,5 milijona evrov. 58. mesto zasedata Ivan in Tatjana Pfajfar, lastnika celjskega podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom. V 27 letih delovanja se je podjetje iz lokalnega trgovca celjske regije razvilo v vseslovensko trgovsko družbo s širokim izborom predvsem tehničnega blaga z okoli 192 zaposlenimi. Na lestvico stotih najbogatejših Slovencev se je vrnila družina Grilj, ki je z ocenjeno vrednostjo premoženja 22,5 milijonov evrov na 98. mestu. Savo Grilj ni več sam, saj je tokrat v družbi sinov, Marka in Aleša, na katera je predlanskim prepisal del podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic in ki imata zdaj vsak po 24-odstotni delež.

E-maribor