fbpx

Poglejte si butaro velikanko: Koliko bo dolga in kdo jo bo izdelal

Foto: STA

Na Dobravi v občini Radlje ob Dravi že vrsto leto organizirajo izdelovanje butar za cvetno nedeljo. Butare na tem koncu Koroške imenujejo “pegli”. Po nekaj letih premora bodo letos ponovno izdelovali butaro velikanko, ki jo bodo v nedeljo odnesli k blagoslovu v radeljsko cerkev. Organizatorji načrtujejo, da bo butara dolga okoli 20 metrov.

Izdelovanje “peglov” vsako leto organizira Kulturno, športno in turistično društvo Dobrava. Po navadi delajo manjše butare, ki jih posamezniki sami odnesejo na cvetno nedeljo k blagoslovu, vsakih nekaj let, ko je na voljo dovolj vej vrbe ive in ko je cvetna nedelja oz. velika noč koledarsko bolj pozno, pa se odločijo za izdelovanje butare velikanke. Doslej najdaljša je merila več kot 30 metrov.

Butara, ki jo bodo izdelali danes, bo krajša. Predsednik društva Tomaž Miholač ocenjuje, da bi lahko glede na količino zbranih vej izdelali okoli 20 metrov dolgo butaro. Z izdelovanjem bodo začeli okoli 9. ure, vejam ive pa bodo dodali še vejice pušpana in okrasne trakove.

Za najmlajše bodo medtem organizirali ustvarjalno delavnico na temo velike noči.

V nedeljo bodo nato okoli 8. ure z butaro velikanko peš krenili z Dobrave čez radeljsko polje proti cerkvi sv. Mihaela v Radljah, kjer bo duhovnik vse zbrane butare blagoslovil. Po vrnitvi iz Radelj bodo butaro namestili na ogled vsem v središču naselja, čez nekaj časa pa jo bodo razrezali in razdelili med prebivalce Dobrave.

J. F., STA