fbpx

Pogrešate družbo na poti? Toyota ima rešitev – ta otrok robot lahko postane vaš prijatelj

Foto: YouTube

Se počutite osamljeni za volanom? Nič več. Toyota vam želi prodati govorečega robota, ki bi vam na poti v službo ali domov delal družbo. 

Toyota je robota opisala kot miniaturnega partnerja za pogovor, ki je več kot nalašč idealen za delanje družbe in dovolj majhen, da se prilega v držalo za kozarec v vaši Corolli.

Okrog 10 centimetrov velik robot z imenom Kirobo Mini je zmožen zagnanega in vnetega pogovarjanja, prav tako se lahko odziva tudi na obrazno mimiko. V predstavitvenem videu Toyote je bilo mogoče videti, kako se je robot odzval na otožen obraz mlade ženske in jo vprašal: “O ne, kaj se je zgodilo?”

Prodaja robotov načrtovana v naslednjem letu
Največji proizvajalec avtomobilov na svetu načrtuje, da bo v naslednjem letu dal robota Kirobo Mini v prodajo v prodajne salone po celotni Japonski za ceno okrog 400 $ pred obdavčitvijo. Niso omenili, da imajo kakršne koli načrte za lansiranje produkta izven Japonske, poroča CNN.

Prisrčen robot si lahko zapomni, kaj je njegovemu spremljevalcu všeč in kaj ne, ter si zapomni poti, ki jih je preživel v njegovi družbi. Mogoče ga je povezati tudi z avtomobili in pripomočki na domu z namenom, da je pogovor bolj živahen. 

Na Japonskem se zavedajo potenciala robotov 
Razvoj robotov je na Japonskem močno napredoval vse od priljubljenih virtualnih hišnih ljubljenčkov Tamagotchijev, ki so bili popularni tudi pri nas v 90. letih. V državi imajo tudi hotel, v katerem roboti predstavljajo del osebja, prav tako pa so prisotni tudi v trgovinah in bankah, kjer nudijo pomoč strankam.

V robotih Japonci vidijo del rešitve problematike starajočega se prebivalstva in krčenja delovne sile. Prav tako lahko doprinesejo na račun večjega zaposlovanja žensk, s tem ko bi postali negovalci starejših bolnikov in varuške malih otrok.

N. Ž.