fbpx

Pokemon Go – nedolžna igrica ali način svetovnega nadzora nad osebnimi podatki?

Foto: STA

Slavni režiser Oliver Stone se je na stripovski konvenciji Comic-Con v San Diegu dotaknil fenomena igre Pokemon Go na pametnih telefonih. Dejal je, da je to nova stopnja invazije, ki bi lahko pripeljala do totalitarizma.

Stone je, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, med predstavitvijo svojega novega filma Snowden povedal, da je aplikacija Pokemon Go del vse večjega kapitalističnega nadzora.

Aplikacija namenjena rudarjenju za podatki
“Je najhitreje rastoč posel do zdaj, v to kar imenujem nadzor, in to je rudarjenje za podatki, so vložili ogromno denarja,” je poudaril Stone. “Ustvarjalci aplikacije rudarijo za podatki vsake osebe v tem prostoru, od tega, kaj kupujete, kaj vam je všeč, do najpomembnejšega: kako se obnašate,” opozarja Stone.

Pokemon Go naj bi bila, po mnenju Stona, nova raven vseprisotnega nadzora. “Videli boste lahko novo obliko robotske družbe, kjer bodo vedeli, kako se želite obnašati. Naredili bodo model, ki se z vašim obnašanjem ujema in vas z njim hranili. Temu bi lahko rekli totalitarizem.”

Pokemon Go je svetovna senzacija
Ta “realistična” igra, ki temelji na sledenju trenutne lokacije, je takoj po izidu čez noč postala senzacija, kljub kritikam, da od uporabnikov zahteva tudi Googlovo zgodovino brskanja ter elektronski poštni naslov.

Na Floridi je na najstnika, ki sta med iskanjem Pokemonov zašla, streljal lastnik hiše, saj je mislil, da gre za vlomilca. Igro so začeli izkoriščati nepridipravi za rope, predstavlja pa tudi veliko nevarnost v prometu. Po svetu beležijo primere, ko igralci virtualne like lovijo kar med vožnjo.

Prav tako so igro okrivili za številne zločine, prometne prekrške in druge pritožbe povsod po svetu. Igralci Pokemon Go morajo v realnem svetu s pomočjo navigacijskega sistema iskati Pokemone, ki jim omogočajo nadaljevanje igre. Včasih pa jih igra premami, da odtavajo na nenavadne lokacije, kot so bolnišnice, pokopališča ali celo sosednje hiše.

A. R., STA