fbpx

Polarni mraz zaledenel reko Sočo

Zaledenelo akumulacijsko jezero na reki Soči Foto: STA

Jezero na Mostu na Soči  že več kot deset let ni bilo zaledenelo. Zaradi  nizkih temperatur, ki čez dan ne presežejo ledišča, se je na vodni gladini  naredila dober centimeter debela ledena plošča. Ledeni pokrov je deloma imelo jezero nad hidroelektrarno Solkan.

Na območjih manjšega pretoka, predvsem na akumulacijskih jezerih, se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Domačin Darij Vouk, turistični delavec in organizator prireditev, se sicer spomni, da je pred več desetletji jezero tudi tako pomrznilo, da so ga najpogumnejši domačini prečkali s smučmi. “Kaj več si niso upali, niti ne hoditi po njem, kaj šele drsati, saj tako zelo debele ledene plošče na jezeru ni bilo nikoli.” Če bi imeli tako nizke temperature vsako zimo, bi lahko na Mostu na Soči razvili zimski turizem z drsanjem po jezeru. Tako bi bila kot poleti vsa Goriška na tem območju.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je nastal led predvsem na manjših rekah z manjšim pretokom in brez velikega padca, pa še to ne pri vseh. Pri večjih rekah  se led za zdaj večinoma pojavlja ob bregovih. Na Arsu  poledenitve rek in jezer ne spremljajo posebej kot pojava, lahko pa zaledenitev na rekah vpliva na odčitavanje podatkov za izračun pretoka rek, ki jih dobijo z avtomatskih postaj po Sloveniji.

Agencija za okolje je, kot poroča STA, objavila, da se lahko zgodi ob napovedani predhodni odjugi, da zaradi zamrznjenosti vode v strugah vodotokov in s tem zmanjšane pretočnosti odteče padavinska voda po površini ledu. Zlasti ob plitvih strugah manjših vodotokov lahko ob teh razmerah pride do razlivanj oz. poplav na izpostavljenih ravninskih mestih ob strugi. Zaradi ledu in zamrznjenih tal lahko ponekod prihaja tudi do zastajanja površinske vode. Verjetnost za ta pojav je večja na območjih brez snežne odeje. Nekaj podobnega se je ta teden zgodilo v naselju Spodnja Rečica v občini Rečica ob Savinji, ko je zaradi ledu v reki Savinji voda ogrožala bližnje stanovanjske objekte. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so s protipoplavnimi vrečami utrdili nasipe struge in preprečili poplavljanje objektov. Pristojne službe bodo v prihodnjih dneh poskrbele za sanacijo, o škodi pa ne poročajo.

Policija opozarja, da je vožnja z avtomobilom po zaledenelem jezeru nevarna in zakonsko prepovedana. Osebo, ki jo dobijo pri takem nedovoljenem početju, obravnavajo za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

Branka Jurhar