fbpx

Portugalska: Lizbona proti Portu ali zakaj je Porto boljši

Foto: Twitter

Lizbona se že lep čas uveljavlja kot najbolj hipsterska destinacija v Evropi, vendar pa je portugalska prestolnica zdaj dobila konkurenco, ki se nahaja na severu države in se je včasih ponašala z nazivom prestolnice, mesto Porto.

Staro mesto Porto s svojimi aduti, kot so bogata zgodovina in kultura, odlična hrana ter nočno življenje, ogroža dolgoletni naziv Lizbone, kot najbolj ‘kul’ mesto Evrope. Obe mesti smo med seboj primerjali, da bi ugotovili, katero ima najboljše plaže, najbolj okusne jedi, najrazkošnejše kavarne in najmodernejše butike.

Medijski portal CNN je povprašal domačine Porta, zakaj je njihovo mesto boljše od prestolnice.

Poglej 4-minutni izlet po Portu:

Porto leži ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. po tej reki so prevažali nekoč zelo znano vino Portovec, ki ga lahko turisti poskušajo v vinskih kleteh, ki so v mestu na vsakem vogalu. Portovec je vino za dušo. Omamno sladko in zapeljive barve.

Foto: Twitter

Zahodno od središča najdemo stolp Torre del Clérigos, ki je bil zasnovan v 18. stoletju in ponuja prelep razgled nad celotnim mestom. Ta 76-metrski stolp je zasnoval italijanski baročni mojster Nicolau Nasoni sredi 17. stoletja. Za doživetje prečudovitega razgleda na celotno mesto se turisti vzpenjajo po 225 stopnicah, ki so v spiralni obliki.

Foto: Twitter

Zgodovinsko jedro obeh mest Lizbone in Porta sestavljajo srednjeveške soseske z vijugastimi cestami. Najbolj znana za Lizbono je Alfama, kjer so hiše zgrajene iz privlačnega na pogled, belega apnenca, za Porto pa Ribera, ki pa je poseljena z hišami iz bolj mračno sivega granita, hišice v Riberi so poseljene bolj tesno in intimno, kar je ljudem tudi bolj všeč, saj se počutijo domače. Torej zaenkrat vodi Porto.

Obe mesti imata enkratne peščene plaže, ki so ob morju tudi več kilometrov. Podnebje je v obeh primerih toplo in veliko je priložnosti za surfanje na valovih, windsurfanje in druge vodne športe. Na jugozahodni strani Porta se nahaja letovišče Foz, ki ga sicer ne obišče veliko turistov, saj se ti raje zadržujejo v središču, vendar je vreden ogleda, saj ima odlične restavracije in butike, poleg tega je v bližini reka, ter seveda nepogrešljiva peščena plaža.

 

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Nočno življenje zagotovo prevzame Porto, novi klubi in diskoteke se odpirajo vsak dan, to mesto res nikoli ne spi. Glasba je tako raznolika, da se lahko najde pravi kraj za vsa leta in za vse stile. Tudi Lizbona ni kraj, kjer gredo ljudje spat ob 22., vendar pa ni tako divje kot v Portu.

Jugovzhodno do jugozahodno od središča Porta se nahajajo še različne točke, vredne ogleda: Igreja de São Fancisco, Igreja de Santa Clara, Igreja da Misericórdia, Palácio da Bolsa, Ribeira, Centro Portugês de Fotogafia, Museu do Vinho do Porto in São Bento train station, ki je glavna železniška postaja in se nahaja tik ob središču mesta. Na notranjih stenah vhodne hale so na ploščicah naslikani prizori iz vsakdanjega življenja in bitk. Nasploh je za mesto značilno, da imajo stene zgradb prekrite s poslikanimi ploščicami.

N. Š.