Poslastica za ljubitelje glasbe Erica Claptona

Eric Clapton (foto: epa).

Eric Clapton napoveduje 23. studijski album, ki bo pod naslovom I Still Do izšel 20. maja. Album bo poleg predelanih skladb prinesel tudi nekaj novih pesmi.

Legendarni britanski glasbenik Eric Clapton bo pri ustvarjanju svojega naslednjega albuma sodeloval s producentom Glynom Johnsom, s katerim sta skupaj ustvarjala že album Slowhand leta 1977, piše glasbena revija Classic Rock. Glyn Johns je predhodno sodeloval tudi s skupinami Rolling Stones, Eagles, Led Zeppelin in The Who.

Pri projektu so se Claptonu pridružili kitarist Andy Fairweather Low, pevec Paul Carrack na klaviaturah, basist Dave Bronze in bobnar Henry Spinetti.

Pevec, pisec, skladatelj in kitarist, ki bo marca praznoval 71 let, velja za enega najpomembnejših predstavnikov moderne blues glasbe in ustvarjalca velike senzibilnosti. Glasbenik, ki se ga je prijel vzdevek Počasna roka, se je podpisal pod več uspešnic, kot so Layla, I Shot the Sheriff in Wonderful Tonight. Med uspešnicami velja omeniti tudi pesem Tears in Heaven, ki jo je napisal v spomin na sina, ki je tragično preminil pri štirih letih.

Od leta 1975 ima uspešno solo kariero. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi tudi 11 grammyjev.

V. V., STA

 • Nata

  Ja……muzika takih Velikanov Glasbe , kot je on , je nesmrtna !!
  Še mnogo let !!!

  • Peter

   Ja, je.
   Mi gre pa na jetra, ko pišejo o uspešnicah, kot da se le-te pomembne v karieri takega mojstra. Meni najprej pride na misel njegov živi dvojni album z Derek & The Dominos, pa EC Was Here, pa…sem šel štete, 18 njegovih albumov je v zbirki, pa še trije z derek ..
   Kakšne “uspešnice”, madona, saj ni Biber, al kva je že un, no.

   • Nata

    Ja, pa saj dovolj poznamo delovanje medijev in poznavalcev !
    Tem svetujejo prišepetavalci kar ” vedo ” ( žal bolj malo ) in želijo !
    Tako je pač danes v vseh vejah umetnosti .
    Se strinjam s teboj , da naziv uspešnica – ( danes je ” uspešen ” , čez dve leti se ga ne bo spomnil nihče ! ) – pomeni čisto nekaj drugega , kot npr. življenski opus Claptona !!

 • Peter

  Ja, ampak Šerifa je ustrelu Bob Marley, no…

 • Peter

  OK, pustimo prve tri odstavke. Potem pa se napiše nekako takole:

  Eric Clapton je kitaro začel igrati v legendarni skupini Yardbirds, s katero je posnel prvi album Five Live (kasneje sta ga v skupini zamenjal Jeff Beck in Jimmy Page). Ko ga je slišal legendarni Beli Oče Bluesa, John Mayall, ga je povabil med svoje Bluesbrakerse, s katerimi je posnel Bluesbrakers with Eric Clapton. Ko se je tako že dodobra uveljavil v svetu belega bluesa, je skupaj z Jackom Bruceom in Gingerjem Bakerjem ustanovil eno prvih superskupin, Cream. Izvajali so klasični angleški kitarski trio-rock. Po štirih studijskih in dveh živih albumih je skupina razpadla. Eric je skupaj s Stevom Winwoodom ustanovil še eno superskupino Blind Faith, ki pa je izdala samo en, istoimenski studijski album z nekoliko kontroverzno naslovnico. Časi pač še niso bili naklonjeni superskupinam, ustanovitelji so bili premočne glasbene osebnsosti, da bi se podredili zahtevam menedžerjev in tržišča. Po nekaj solo albumih se je umaknil v anonimnost banda Derek & The Dominos, kjer je nekaj časa igral tudi s kitarsko legendo Duane Allmanom. Iz tega časa prihaja tudi Layla (z Albuma Layla and Other Assorted Love Songs) in edinstven dvojni live LP.
  Ves ta čas se je Eric manj ali bolj uspešno boril z odvisnostjo od mamil. Po tem obdobju pa se je posvetil solo karieri, v kateri je vedno z izvrstnimi glasbeniki obujal legendarne stare blues klasike in pisal svojo glasbo.
  Eden najbolj izstopajočih albumov tega časa je Unplugged. Pa tudi sodelovanje z JJ Caleom je prineslo super album Road to Escondido.
  Število prodanih plošč, razprodanih koncertov…govorijo, da je Eric Clapton eden največjih predstavnikov belega bluesa.

  OK; vzelo mi je 15 minut, nekaj konsultacij z Allmusic (spomin ni več, kar je bil).
  Se da ali ne?

  • baldeagle

   Odlično napisano Peter. Vidim, da si res odličen poznavalec tiste prave legendarne glasbe, ki ne bo nikoli zašla v zaton.

   • Peter

    Ja, to je muzika, ki jo imam rad, ker jo čutim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!