Postanite resnični heroj – nova poučna in hkrati zabavna družabna igra o spoznavanju gasilskega dela

Foto: Screenshot

Malo je trditev, s katerimi se strinja večina Slovencev. Ampak ta, da so gasilci resnični heroji, je zagotovo ena izmed njih. Izšla je nova družabna igra, pri kateri se lahko tudi sami vživimo v zahtevno delo gasilcev in se ob tem tudi kaj novega naučimo. 

Pri slovenski založbi, specializirani za razvoj družabnih iger, Value ADD Games je ta mesec izšla nova izvirna igra Gasilska brigada – resnični heroji. Igra je izšla v počastitev 150. obletnice organiziranega gasilstva na Slovenskem. Del dobička pa bo založba s pomočjo Gasilske zveze Slovenije namenila gasilskim sekcijam.

Za kakšno igro gre?
Družabna igra je primerna za vse, ki so starejši od osem let, igrajo pa jo lahko do štirje igralci. Igra je sodelovalna, kar pomeni, da vsak igralec prevzame svojo vlogo, vendar je končni izid igre odvisen od odločitev vseh igralcev. Igra ima tudi dve težavnostni stopnji, da je izziv tako mlajšim kot bolj izkušenim igralcem, poleg tega pa je zaradi mnogih možnih scenarijev in edinstvenih sestavljivih igralnih plošč še toliko bolj zanimiva in neponovljiva.

Potek igre
Vsak igralec predstavlja enoto, ki ima tako svoje gasilsko vozilo kot tudi opremo, ki mu omogoča izvajanje posebnih potez v igri. Ko se ogenj na igralni plošči začne širiti (kar ponazarjajo žetoni), igralci opazijo stavbe in civiliste, ki so ogroženi. Nato se morajo odločiti o taktiki in izbiri opreme, upoštevati morajo teren, saj se ogenj ne širi povsod z enako hitrostjo, in začeti z gašenjem in reševanjem civilistov. “Upamo, da nam posebna karta ne bo sporočila še kakšne neljube vesti, kot je na primer okrepljen veter. Držimo pesti za helikoptersko pomoč! ” Z vsako potezo in vsakim krogom se povečuje napetost v igri in dobre pol ure, kolikor običajno traja ena igra, mine, kot bi mignil.

Razvoj – Kdo in Kako?
Založba Value Add Games je edina založba v Sloveniji, ki se ukvarja skoraj izključno z razvojem izvirnih in inovativnih družabnih namiznih iger. Poleg slovenskih izvajalcev tesno sodeluje s priznanimi vrhunskimi strokovnjaki za razvoj didaktičnih družabnih iger z univerze Kazimierz Wielki iz Poljske.

Zametki razvoja igre segajo že več let nazaj, intenzivno pa so se z razvojem ukvarjali dobro leto dni. Prav pri tej konkretni igri pa je razvoj trajal še dlje, kot sicer, saj poudarek ni bil le na igralni mehaniki, temveč tudi na zgodbi. Običajne igre primerljive težavnosti terjajo okoli 50 do 80 testiranj, pri tej pa je bilo število testiranj skoraj podvojeno. Igro so v različnih fazah razvoja predstavili tudi poklicnim in prostovoljnim gasilcem, ki so igri s svojimi pripombami in idejami dajali vsebino. Od tega, da so razvijalcem opisovali dejanske situacije in jih seznanjali z opremo, do tega, da so zapeljali iz garaže vsa vozila, da jih je ilustratorka lahko narisala. Igra je seveda še vedno igra in glavni namen je, da se ob njej zabavamo. Že ob testiranjih se je to dodobra potrdilo. Vendar pa je za razvijalce izjemnega pomena tudi to, da so uspeli v igro vklopiti izobraževalni del, tako da se z njo zlije in je kar se da nevsiljiv.

Eva Poljanc

 

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!