fbpx

Postojnska jama razvaja obiskovalce – čarobne žive jaslice

Foto: Nova24tv

Zgodba Postojnske jame je zgodba o uspehu. Leta 2009 je Družba Postojnska jama imela 10 milijonov evrov prometa, letos se je ta številka povečala na 20 milijonov. Čisti dobiček pa znaša nič manj kot 5 milijonov evrov.

“Naši rezultati kažejo predvsem na to, da se v turizmu da ustvariti neko drugo zgodbo. Turizem je stvar ne samo tistih, ki jih gostimo, ampak tudi stvar odnosa do njih,” je jasen direktor Marjan Batagelj, ki se rad pohvali, da so za to zaslužni delavci, ki jih zna družba primerno nagraditi. Povprečna bruto plača znaša 1.868 evrov, zaposleni redno prejemajo tudi nagrado za kolektivno uspešnost in regres, slednji letos znaša 1000 evrov. Ker imajo jama, Vivarij in Predjamski grad največ obiska v avgustu, so zaposleni  takrat nagrajeni z dodatkom.

Foto: Nova24tv

Marjan Batagelj (Foto: Nova24tv)

Neverjetnih milijon obiskovalcev
Do 30. novembra letos je družba zabeležila milijon obiskovalcev. Od tega si je Predjamski grad ogledalo 200.000 ljudi. Srednjeveški grad je uvrščen med 10 najbolj fascinantnih gradov na svetu. V družbi Postojnska jama ga obnavljajo z veliko mero strokovnosti. Med nove vsebine sodita orožarna in avdio-video predstavitev. Letos so se zelo razveselili povečanega števila italijanskih gostov, po številčnosti jim sledijo gostje iz Koreje in Nemčije. V Družbi Postojnska jama opažajo, da je neevropskih gostov iz leta v leto manj, kar kaže na to, da Evropa ni varna destinacija.

“Za varnost bo treba v prihodnje veliko storiti,” pravi Batagelj in nadaljuje, “čeprav Slovenija govori in sporoča vsem, da je varna država, govori to znotraj Evrope in gostov to prav nič ne zanima.”

Foto:Nova24tv

Foto:Nova24tv

Človeška ribica, najbolj znana prebivalka podzemlja
Letos so se, kot vemo, v Postojnski jami izlegle človeške ribice. S celotnim procesom se je ukvarjalo več strokovnjakov, tudi iz tujine. Svetovni mediji so o malih zmajčkih neutrudno poročali. Objav, ki so Postojno popeljale v svet, je bilo več deset milijonov. Ribice se dobro razvijajo pod budnimi očmi rejnikov. A vse le ni tako rožnato. Marjan Batagelj razočarano pokaže fotografije onesnažene reke v jami in fotografije zaposlenih, ki čistijo umazanijo.

 “Ni problematična samo gnojnica, gre za hujši problem. Vsa koncesijska sredstva so namenjena čistemu porečju reke Pivke, kljub temu analize kažejo, da je stanje iz leta v leto slabše,” pravi Batagelj.

Foto: STA

Foto: STA

Jamske jaslice pričarajo nadrealistično vzdušje
V teh dneh Postojnska jami vabi k ogledu živih jaslic. Mineva že 27 let od postavitve prvih jaslic. Letos so priprave trajale dva meseca. Postavili so 17 svetopisemskih prizorov, v katerih sodeluje 150 nastopajočih. Prvi vrhunec spektakla bo na Veliki Gori. Žametni glas opernega pevca Jureta Počkaja bo dogodek še oplemenitil, božični spektakel pa bo zavzel celotno turistično pot jame. Pet kilometrov dolgo pot vzdolž jame bo letos osvetljevalo več kot 2100 luči v pisanih barvah. To je tudi priložnost, ko Postojnska jama zasije drugače osvetljena, z barvnimi lučmi, kar ustvarja še večjo čarobnost in nadrealistično vzdušje.

Aleksandra Jug