fbpx

Aktivne krompirjeve počitnice v krajih po Sloveniji

Foto: iStock

Začetek jesenskih počitnic je razveselil mnoge šolarje po Sloveniji. Po slabih dveh mesecih šolskega dela bodo za teden dni odložili šolske torbe in čas namenili počitku, zabavi, druženju ali pa številnim aktivnostim.

Kot izhaja iz besede počitnice, so le-te sicer prvotno namenjene počitku, pa vendar je pomembno, na kakšen način izkoristimo prosti čas. Otroci in mladostniki so v današnjem času tako rekoč prikovani na svoje telefone, tablice, računalnike, televizije in igrice, kar seveda zelo škoduje njihovemu zdravju in razvoju. V kolikor bi želeli, da vaši otroci po kakšnem dnevu počitka preživijo počitnice bolj aktivno, vam ponujamo nekaj predlogov v različnih krajih po Sloveniji.

Kam v LJUBLJANI in okolici?

Prirodoslovni muzej Slovenije v Ljubljani v času jesenskih počitnic ob razstavi Svetloba, ujeta v kamen ponuja otrokom številne delavnice, na katerih bodo spoznavali svetlobo, njene lastnosti ter pomen za človeka.

KUD France Prešeren Trnovo organizira gledališko delavnico za otroke, ki bo potekala v dopoldanskem terminu skozi ves teden. Otroci bodo pod vodstvom igralke Mance Dorrer v petih dneh ustvarili svojo predstavo.

Center kulture Španski borci organizira otroško zmajevsko ustvarjalno delavnico, kjer bodo otroci pobarvali zmaje v svoje najljubše barve, jim izdelali krila in ušesa ter poskrbeli, da bodo skupaj z njimi odšli na pot v Zmajevo deželo.

Slovenski šolski muzej na Plečnikovem trgu bo ves teden poln izobraževalnih delavnic in ogledov muzeja za osnovnošolce. Teme delavnic bodo zelo pestre (latinski dan, strip v šolskih klopeh in ptičje hišice), udeležba pa je brezplačna; plača se le simbolično vstopnino v muzej, in sicer 1€.

Srednjeveške igre na Bledu (foto: bled.si)

Srednjeveške igre na Bledu (foto: bled.si).

Poleg omenjenih delavnic bo v počitniškem tednu na jasi pod Blejskim gradom zaživel srednjeveški tabor, v katerem si bo mogoče ogledati utrip takratnega življenja. Tabor bo vsak dan, razen v ponedeljek, odprt od 9.00 do 18.00, od torka naprej bo potekala tudi šola mečevanja med 14.00 in 16.00. Udeležba na taboru je brezplačna.

V knjižnici Domžale bodo poskrbeli za najmlajše osnovnošolce, saj se tam skozi ves teden odvijajo različne glasbene in igralne urice, spoznavanje italijanskega jezika, družabne igre za osnovnošolce in mnoge druge aktivnosti za manjše in večje otroke.

Kam v MARIBORU in okolici?

V Mariboru se lahko v petek, 30. 10., ob 16.00 v Ateljeju Fotomedia vsi navdušenci nad nočjo čarovnic brezplačno fotografirate s čarovnico.

ARTdidakta v centru mesta vabi v času počitnic na dopoldanske likovne delavnice, ki so namenjene otrokom in mladostnikom z željo po ustvarjanju, učenju novih likovnih tehnik in prijetnem druženju z vrstniki.

Zveza prijateljev mladine Maribor v počitniškem tednu ponuja številne delavnice (likovne, modelarske, plesne, sprostitvene, za možgane) in potepanja, kot je obisk čebelarstva, Muzeja premogovništva Velenje, ogled izdelovanja sodov in čarovniška doživetja ob ognju.

DRUGOD PO SLOVENIJI:

  • Murski Soboti organizira Zavod za kulturo, turizem in šport počitniški program Hura, prosti čas z različnimi športnimi vsebinami (atletika, gimnastika, namizni tenis, badminton) za otroke od 7 do 10 let.
  • Mirni Peči na Dolenjskem vam zavod Vila Artemida ponuja jesenske počitnice v družbi konj, kjer organizirajo počitniški tabor za otroke vseh starosti. Vseh 5 dni je namenjenih spoznavanju konj, skrbi zanje in za urejenost hleva. Otroci se bodo naučili jahati, peči kostanj in krompir ter še mnoge druge zabavne, a poučne aktivnosti.
  • Novem mestu bodo za šolarje poskrbeli člani Društva upokojencev, ki organizirajo delavnico domače obrti, kjer bodo izdelovali cvetlične aranžmaje iz naravnega cvetja.
  • Trebnjem se lahko udeležite počitniških plesnih migalnic, ki so namenjene otrokom v dveh skupinah – do 8. leta starosti in starejšim. Potekajo od ponedeljka do srede v dopoldanskem času.
  • Kulturni center slikarjev Šubic iz Škofje Loke prireja za otroke delavnice oblikovanja velikih skulptur iz mahu, udeleženci pa bodo manjšo skulpturo lahko odnesli tudi domov.
  • Turistično informacijski center Preddvor organizira počitniško ustvarjalno delavnico Čarobne preproge, kjer si bodo otroci lahko brezplačno izdelali svojo posebno čarobno preprogo.
  • Topolščica ponuja v Lončarskem centru Bahor počitniške lončarske delavnice, kjer bodo otroci ustvarjali dreveščka, 3D-hiške, risali na biskvit, ob tem pa si izdelali še svojo skodelico za čaj.
  • V Mestni knjižnici Kranj vabijo v sredo ob 17.30 na pravljično urico mlajše osnovnošolce, kjer bodo poslušali slikovito pripoved Maček Mačjursson pravljičarja Bojana.
  • Polhograjska graščina ponuja v soboto, 31. 10., ob 13.00 otroške delavnice, čarobne napoje in kostanj. Čarovniškemu dogajanju se lahko pridružite brez vstopnine.

Če ste ljubitelji narave, lahko teden izkoristite za izlete v bližnje hribe, popoldanska druženja na sprehajalnih poteh ali obisk bližnjega parka.

Ponudba za aktivne počitnice je široka v vseh večjih krajih Slovenije. V kolikor se za udeležbo na organiziranih aktivnostih ne boste odločili, pa poskrbite, da boste s svojimi otroki preživeli več kakovostnega časa, ga namenili druženju in skupnim aktivnostim, ki se lahko odvijajo kar na vašem dvorišču ali v dnevni sobi.

A. D.