fbpx

Božiček za en dan: “Ko vsak prispeva svoj košček, takrat spreminjamo svet”

Foto: facebook

December je pred vrati, čaroben mesec, čas praznikov, čas obdarovanj in čas, ki ga, če se le da, preživimo s tistimi, ki jih imamo najraje. Medtem ko mnoge družine nestrpno pričakujejo božični večer, pa druge s strahom odštevajo čas do božiča. Žal je v Sloveniji mnogo socialno ogroženih družin, kjer se starši sprašujejo, kako naj otrokom kupijo darila, ko nimajo denarja niti za hrano in osnovne stvari. S projektom ”Božiček za en dan” lahko to spremenimo in otrokom na božično jutro pričaramo iskrice v očeh.

Gre za projekt “Božiček za en dan,” nekoč majhen projekt, ki so ga ljudje zelo dobro sprejeli in je prerasel v nekaj ogromnega. Projekt omogoča ustvarjalnost, gre za mala drobna dejanja, ki naš svet, našo okolico in soljudi naredijo boljše. Takšna malenkost bo najmlajšim pričarala nasmeh na obrazu, pa tudi njihovim družinam, ki vsako leto božič pričakujejo s strahom, vedoč, da bodo videli razočarane poglede otrok.

Potek obdarovanja
Po registraciji na spletu si izberete otroka, ki mu v škatlo od čevljev, ki jo prej zavijete in okrasite, pripravite nekaj za osebno higieno, oblačilo, sladkarije, igračo, šolske potrebščine in še kaj. Škatlo odložite na zbirno mesto, kjer organizacija darila razvozi do otrok, pred tem pa tudi pregledajo in preverijo njihovo ustreznost.

Zapis na njihovi spletni strani se glasi: “Kdo bi si mislil, da bo ta majhen projekt med ljudmi tako dobro sprejet. Očitno gre za pravo mešanico ustvarjalnosti in humanitarnosti, ki da ljudem priložnost, da se razdajajo. Ta projekt zahteva celega človeka. Ni dovolj, da nakažemo denar, ni dovolj, da doma naredimo “čistko” in iz vseh kotov in omar potegnemo stvari, ki jih že nekaj časa ne potrebujemo, komu drugemu pa bi utegnile priti še kako prav. Tukaj gre za nekaj več. Ta projekt terja določeno mero angažiranosti, ki  se kaj kmalu sprevrže v odgovornost.  Odgovornost do nekega malega bitja, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških želja in razbliniti goro strahov. Kako naj vse to spravimo v eno majhno škatlo?”

Akcijo je po zgledu projekta Santa ShoeBox v Južnoafriški republiki v Slovenijo prenesla Savina Goličnik, ki ji ob strani stojijo številni prostovoljci. Projekt živi že od leta 2012, od takrat pa so obdarili že 30.388 otrok.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Eden od zapisov na njihovi Facebook strani se glasi: “Ko vsak prispeva svoj košček, takrat spreminjamo svet.” V letošnjem letu tudi vi pomagajte v humanitarni akciji in pomagajte pričarati otrokom nasmešek na obraz. Projekt, ki temelji na vzajemnem zaupanju, se je začel 15. novembra in se konča 5. decembra.

Doroteja Šoštarič