fbpx

Kako pregnati jesensko depresijo

Foto: iStock

Padec temperature v zadnjem času nas opozarja, da se je tudi koledarsko začela jesen. Takrat se marsikoga poloti melanholija in depresija. Preberite si, kako se temu upreti. Jesen je lahko lepa!

1. Obvladujte svoj urnik
Večina daljših projektov in dejavnosti se začne jeseni in preprosto se je prepustiti vabilom in zahtevam po dejavnostih, ki vas lahko močno obremenijo. Prepoznajte, kaj je za vas pomembno in kaj ne in se nepomembnim stvarem, ki zgolj povzročajo stres, izognite.

2. Poiščite si dejavnost, ki vas sprošča
Ko se odpoveste projektom, ki na vas stresno vplivajo, si poiščite nekaj, kar vas bo sproščalo. Vpišite se na telovadbo, vsak dan si privoščite poluren sprehod ali pa se naučite pripraviti zdravo kosilo.

3. Bodite pozorni na alergije
Alergije, ki se najpogosteje pojavljajo spomladi ali jeseni, močno prispevajo k razvoju živčnosti ali depresije. Študija iz leta 2009 kaže, da oseba, ki se bori proti alergiji, izgleda podobno kot oseba, ki je depresivna ali manična. Zavedanje, da je napaden naš imunski sistem, nam lahko pomaga pri spopadanju s sicer nerazumljivo depresijo.

4. Dihajte
Štejte do pet (naredite to kar zdaj!) in v tem času vdihnite, nato za enako dolgo časa zadržite sapo, izdihnite in za 5 sekund ponovno zadržite sapo. To ponovite večkrat zapored in večkrat na dan.

5. Vitamin D in magnezij sta pomembna
Ker smo vedno manj izpostavljeni sončni svetlobi, nam primanjkuje vitamina D, ki ga za funkcioniranje potrebuje celotno telo. Temna in listnata zelenjava, kot so špinača in ohrovt ter nekateri oreški, npr. indijski oreški in mandlji vsebujejo veliko magnezija. Magnezij je mineral, ki pomaga zmanjševati občutek živčnosti in panike.

Š. G.

Vir: Huffington Post