fbpx

Kako privarčevati? Preprosto.

Foto: iStock

Kdo bi si mislil, da lahko privarčujemo ravno tam, kjer najmanj pričakujemo. Ste že kdaj pomislili, kako lahko zmanjšate količino zavržene hrane in storite nekaj dobrega zase, za okolje in nenazadnje – tudi svojo denarnico?

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji zavržemo na leto približno 72 kilogramov hrane na prebivalca. Sami lahko pri občutnem zmanjšanju količine zavržene hrane storimo veliko. V svoje življenje je potrebno vpeljati le nekaj majhnih sprememb pri načinu nakupovanja, pripravljanja in razmišljanja o hrani.

1. Načrtujte svoj jedilnik
Vnaprej pripravite seznam jedi, ki jih boste jedli v prihajajočem tednu. Za vsak obrok približno določite število porcij. Preverite, katere sestavine za pripravo obrokov že imate doma, in pripravite seznam živil, ki jih še potrebujete.

2. Načrtujte svoje nakupe
Na podlagi tedenskega jedilnika pripravite nakupovalni seznam stvari, ki jih še potrebujete. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj lahko na ta način kupite ravno toliko, kolikor potrebujete.

 

3. Izogibajte se impulzivnim nakupom
Nakupovalni seznam imejte vedno pri roki in ga upoštevajte. Izogibajte se nepremišljenim nakupom. Če opazite ceno izdelka, ki je v akciji, pomislite, ali izdelek resnično potrebujete. Pazite tudi, da se v trgovino ne odpravite lačni, saj ljudje ponavadi takrat nakupijo več, kot v resnici potrebujejo.

4. Preverite datume
Če živila ne boste porabili takoj, izberite raje živilo z daljšim datumom uporabe ali pa počakajte z nakupom do takrat, ko ga boste potrebovali. Dobro je ločiti med zapisi “uporabno do” in “uporabno najmanj do”. Pri slednjem je povsem varno, če živilo zaužijete kakšen dan po datumu, ki je naveden pri zapisu.

5. Poskrbite za pravilno shranjevanje živil
Prostori, kjer shranjujete živila, morajo biti vedno čisti, hladni in suhi. Hitro pokvarljiva živila, kot so meso, ribe in perutnina, hranite na hladnem.

6. Kako lahko sadje in zelenjavo ohranite sveže dlje časa
Bodite pozorni, da sadja in zelenjave ne pustite v plastičnih vrečkah. Večino zelenjave ni priporočljivo prati pred shranjevanjem v hladilniku, saj vlaga pospeši njihovo gnitje.

Foto: iStock

Foto: iStock

7. Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika
Preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana ostala dlje časa sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi od 1 do 5 stopinj Celzija.

8. Naredimo red v hladilniku
Nanovo kupljene izdelke postavimo zadaj, izdelke, ki so že v hladilniku, pa premestimo spredaj. S pravilnim zlaganjem hrane s pretečenim rokom uporabe ne bo treba metati proč. Redno pregledujte rok uporabe posameznih živil.

9. Bodimo pozorni na velikost obrokov
Za pripravo tesetin potrebujete približno 100 gramov na osebo, za pripravo rižote pa 75 gramov riža na osebo, kar je približno četrtino skodelice. Pri odmerjanju količine zelenjave si lahko pomagate s krožnikom in na tak način odmerite količino na posameznika, še svetujejo na Komunalnem podjetju Vrhnika.

10. Uporabite ostanke hrane
Z ostanki hrane lahko z malce domišljije pripravite odlične jedi. Z ostanki sadja lahko pripravite okusne smoothieje, z ostanki zelenjave pa odlične enolončnice. Kulinarični portali in forumi ponujajo obilo idej.

N. K.