fbpx

Ohranite bister um in se izognite kapi. Vas zanima, kako?

Foto: iStock

Obstaja način, s pomočjo katerega lahko ohranjate svoj um, da bo 8 let mlajši od vas. Miselne vaje vam bodo pomagale na poti preprečevanja možnosti kapi in hkrati bistrile vaš um. Vzemite si čas zase in premislite o svojem načinu življenja, zmanjšajte stres in poskrbite za sprostitev.

Foto: iStock

Foto: iStock

Znanstveniki z Univerze Michigan so ugotovili, da aktivnosti za preprečevanje kapi hkrati ohranjajo človeški um 8 let mlajši in bistrejši. Nedavno objavljena študija v Journal of the American Medical Association, ki je bila narejena na vzorcu 25 tisoč ljudi, je prav tako ugotovila, da je sposobnost razmišljanja in reševanja problemov po kapi bistveno slabša.

Kaj za vas pomeni sposobnost mišljenja?
Miselne sposobnosti so pogosto povezane z našimi kognitivnimi sposobnostmi in vključujejo veliko različnih načinov uporabe možganov, poroča about.com. Gre za sposobnosti, ki nam pomagajo priti skozi dan in si zapomniti stvari ter se ustrezno odzvati na dogajanje okoli nas. Prav tako lahko z našim mišljenjem skrbno načrtujemo ukrepe in poteze.

Miselne sposobnosti vključujejo izvršilno funkcijo, ki naloge opravi, pred tem pa do rešitve pridemo skozi koncept razmišljanja. Spomin nam omogoča, da si zapomnimo besede in dogodke tudi po preteku določenega časa. Učne sposobnosti pa vplivajo na sposobnost učenja. Vse te sposobnosti morajo delovati skupaj, da lahko rešijo tako enostavne kot tudi zapletene probleme.

Kako je kap povezana s sposobnostjo mišljenja?
Znanstveniki so udeležence raziskave testirali na podlagi sposobnosti mišljenja na nekaj zanimivih načinov. Verbalni spomin omogoča, da si besede zapomnimo. Znanstveniki so ga testirali preko telefonskega pogovora in vaje s podajanjem besed ter njihovega ponovnega priklica v spomin. Naslednji test je bil razvrščanje živali v kategorije, ki so vsebovale povezave in skupne klasifikacije. Gre za spretnost, ki zahteva višjo raven razmišljanja.

Zakaj kap vpliva na mišljenje?
Vse omenjene sposobnosti mišljenja so pri ljudjeh, ki so preživeli kap, bistveno oslabljene. Še bolj zaskrbljujoče pa je to, da njihove sposobnosti z leti po kapi še vedno upadajo. Kap lahko prizadane katerikoli del možganov. Večina naših kognitivnih sposobnosti prihaja iz kompleksnih interakcij med različnimi področji možganov na desni in levi strani. Četudi je poškodovan le majhen delček možganov, sodelovanje med območji postane oslabljeno, kar povzroča težave.

Kako zaščititi svoje miselne sposobnosti?
Obstajajo številne efektivne metode, s katerimi lahko zaščitimo naše možgane in sposobnost mišljenja ne glede na to, koliko let imamo.

Preprečevanje kapi je proces, nad katerim moramo imeti kontrolo. Najprej ugotovite, ali imate kakršnekoli dejavnike tveganja kapi in se o tem pogovorite s svojim zdravnikom. Vprašanjte ga, ali potrebujete medicinsko pomoč ali zadošča preventiva. Vprašajte ga za nasvete, s katerimi bi si pri tem lahko pomagali..

Razmislite o svojem načinu življenja. Definirajte morebitne vsakodnevne vplive, ki povečujejo tveganje kapi. Vprašajte se, kaj lahko naredite. Lahko prenehate s kajenjem, pitjem alkohola in z nezdravim prehranjevanjem?

Ne odlašajte, bodite pozorni na svoje miselne sposobnosti. Večje sposobnosti mišljenja in reševanja problemov, boljši spomin in verbalne sposobnosti imate na začetku, bolje je za vas tudi z dolgoročnega vidika. Obstaja ogromno enostavnih in prijetnih stvari, ki lahko vaše misli naredijo in ohranijo bistre ter v dobri formi za celo življenje. Poizvedite več o vajah za možgane in poiščite tiste prave, ki vam bodo najbolj ustrezale, pri izvajanju le-teh pa ne pozabite na samodisciplino.

Znižajte raven stresa. To je veliko lažje reči kot pa dejansko narediti. Znanstveniki so dokazali, da ima stres lahko dolgoročne negativne učinke na kognitivne sposobnosti in zvišuje možnost kapi. Razmislite, kaj vas sprošča in si vzemite čas zase, tudi tako boste preprečili možnosti kapi.

J. F.