fbpx

Pol tisočletja gradu Brdo pri Kranju

Foto: TP

Do 18. oktobra še imate čas, da se zapeljete na Brdo pri Kranju in se udeležite enega od mnogih dogodkov, ki potekajo v počastitev visoke obletnice gradu Brdo. Boj vitezov s Turki, viteško poroko in sojenje na sodišču ste že zamudili.

Leta 1510 je cesar Maksimilijan I. Habsburški podpisal dovoljenje Juriju pl. Egkhu, da sme zgraditi utrjeno bivališče Brdo (Egg) za svoje bivališče. Renensančni dvorec s štirimi vogalnimi stolpi in vmesnimi trakti je v svoji zgodovini zamenjal več lastnikov. Med najbolj znanimi so bili baroni Zoisi, ki so gradu prinesli mednarodno veljavo in uredili grajski park. Po drugi svetovni vojni je bil nacionaliziran, leta 2008 je bilo posestvo z gradom proglašeno za kulturni spomenik državnega pomena.

V času praznovanja si je mogoče ogledati grad z vodičem, v njem so organizatorji pripravili tudi razstavo o zakladih grajske knjižnice, na kateri sta za javnost prvič postavljeni na ogled dragoceni izvirni knjigi: Biblija (1584) Jurija Dalmatina in Slava vojvodine Kranjske (1689) Janeza Vajkarda Valvasorja ter listina dovoljenja za gradnjo gradu. V parku je na ogled tudi panelna razstava o zgodovini gradu, na kateri je prikazan rodovnik rodbine Zois.

Grajska poroka (Foto: TP)

Grajska poroka (Foto: TP)

Ko zgodovina oživi pred vašimi očmi
Med najbolj obiskanimi dogodki je bil grajski dan, na katerem so uprizorili resnične dogodke iz zgodovine gradu. Obiskovalci so si lahko ogledali boj vitezov s Turki, viteško poroko in sojenje na sodišču. Dogajanje je popestril nastop lipicancev, za sladokusce pa so bile na voljo dobrote iz srednjeveške kuhinje.

Prihodnji teden se bosta zvrstila še dva dogodka: v torek, 13. oktobra, bo strokovno predavanje Lidije Slane in Gojka Zupana o zgodovini dvorca, v petek, 16. oktobra, pa bo potekal veliki dobrodelni koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

T. P.