Pozor: Tudi bakterije ljubijo vašo jutranjo kavo

Foto: Pixabay

Španski znanstveniki so ugotovili, da so kavni avtomati plodna gojišča za bakterije. V vsakem kavnem avtomatu so našli od najmanj 35 do največ 67 vrst bakterijskih kolonij, med njimi tudi nekaj patogenih, ki povzročajo številna obolenja.

Znanstveniki z Univerze v Valenciji so dva meseca preučevali vsebine filtrov iz devetih kavnih avtomatov in so sodeč po rezultatih, objavljenih v Scientific Reports, dokazali, da so tudi bakterije ljubiteljice kave.

Najhuje je zjutraj, ob prvi jutranji kavi
V vsakem kavnem avtomatu so našli vsaj 35 vrst bakterijskih kolonij, največ celo 67. Nekaj izmed teh kolonij je bilo tudi patogenih, torej takšnih, zaradi katerih lahko človek zboli. Kot kaže, so bakterijam všeč visoke temperature in kemijski procesi kuhanja kave. Vrsta kave in pogostost uporabe avtomata nista vplivali na sestavo prisotnih bakterij.

Največ bakterij je v prvi jutranji kavi, predvsem če aparata nismo uporabljali več dni. Takrat je nujno, da ga najprej operete z vročo vodo.

Ne vrzite v smeti, le čistite pogosteje
Najpogostejša vrsta bakterije je psudomonas, ki pomaga pri razgradnji kofeina in ljudem ni nevarna, prav tako kot tudi večina drugih prisotnih bakterij ne. Med drugimi so našli tudi dve iz družine enterococcusa – E. faecalis in E. faecium, ki sta prisotni v človeškem črevesju. Tako niti ni presenetljivo, da lahko preživijo v težkih pogojih visoke temperature in kislosti.

Znanstveniki predvidevajo, da so bakterije v aparat prišle preko umazanih rok njihovih uporabnikov – in ne preko kave. Opozarjajo tudi, da aparatov zaradi teh ugotovitev ni potrebno vreči v smeti, le čistiti jih je potrebno pogosteje.

A. D.