Samo za nežnejši spol: Ti tamponi so lahko zares nevarni, če …

Foto: iStock

Tudi če blagovna znamka zagotavlja, da so tamponi narejeni iz bombaža, to še ne pomeni, da so varni. Prav nasprotno, večina tamponov je v glavnem sestavljena iz sintetičnih vlaken, ti pa vsebujejo rakotvorne snovi.

Proizvajalci higienskih izdelkov nimajo nobenih obveznih smernic za materiale, ki morajo biti uporabljeni pri izdelavi tamponov. Predpisi določajo samo, kolikšna mora biti vpojnost tamponov, vsi tovrstni izdelki na trgu pa morajo upoštevati zgolj enake absorbcijske smernice. Proizvajalci tamponov prav tako niso dolžni razkriti sestavin, ki jih izdelki vsebujejo, vključno s kemikalijami, ki se uporabljajo v proizvodnem procesu.

Vsebnost bombaža še ne pomeni, da so tamponi varni
Kljub temu da nekateri proizvajalci na embalažo napišejo, da tamponi vsebujejo bombaž, ni ponavadi v teh izdelkih niti sledu naravnega bombaža. Večina tamponov je namreč izdelana iz celuloznih vlaken in viskoze. Čeprav so te sintetične sestavine zelo vpojne in nekatere izvirajo celo iz drevesnih vlaken, nimajo ničesar skupnega z bombažem. Lahko predstavljajo celo potencialne nevarnosti za vaše zdravje, saj lahko nekatera vlakna odstopijo in se primejo vaginalne stene, na tak način pa ostanejo v telesu.

Tamponi so beljeni s klorom
Veliko tamponov je beljenih s klorom, zato da imajo belo barvo, ki jo ljudje povezujejo s čistočo. Uporaba takšnih izdelkov predstavlja veliko možnost za vnos strupenih snovi, ki so obenem tudi rakotvorne. Delci tampona, ki ostanejo v telesu, lahko povzročajo tudi zatiranje imunskega sistema, nenormalno rast tkiva v trebuhu in motnjo hormonskega sistema.

Kateri tamponi so varni?
Strokovnjaki priporočajo uporabo tamponov, ki so izdelani iz konvencionalno pridelanega bombaža, ta pa mora biti stoodstotno organski. Takšni tamponi ne vsebujejo belil, sintetičnih materialov ali klora, pozorne pa morate biti, da so certificirano organski. Z uporabo organskih izdelkov lahko preprečite izpostavljanje ostankom nevarnih snovi, uporabljenih med pridelavo bombaža.

N. K.

 • karlina

  Zato pa je vedno več rakavih obolenj na rodilih že pri mladih ženskah. Naše mame in stare mame še pravih vložkov niso imele, pa so prav tako preživele in dočakale marsikatera 100 let, o raku na rodilih niti vedele niso.

 • koreninca

  NAROBE SVET!!
  Kaj vse je predpisano povsem po nepotrebnem(nekoč ukrivljenost banan, oblika kumar in še kaj), izdelek, ki gre v telo, pa nima posebnega predpisa!!!
  Upam, da se stvar čimprej uredi.
  Ženske, začnite kampanjo, široka podpora vam ne uide.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!