fbpx

Samo za nežnejši spol: Ti tamponi so lahko zares nevarni, če …

Foto: iStock

Tudi če blagovna znamka zagotavlja, da so tamponi narejeni iz bombaža, to še ne pomeni, da so varni. Prav nasprotno, večina tamponov je v glavnem sestavljena iz sintetičnih vlaken, ti pa vsebujejo rakotvorne snovi.

Proizvajalci higienskih izdelkov nimajo nobenih obveznih smernic za materiale, ki morajo biti uporabljeni pri izdelavi tamponov. Predpisi določajo samo, kolikšna mora biti vpojnost tamponov, vsi tovrstni izdelki na trgu pa morajo upoštevati zgolj enake absorbcijske smernice. Proizvajalci tamponov prav tako niso dolžni razkriti sestavin, ki jih izdelki vsebujejo, vključno s kemikalijami, ki se uporabljajo v proizvodnem procesu.

Vsebnost bombaža še ne pomeni, da so tamponi varni
Kljub temu da nekateri proizvajalci na embalažo napišejo, da tamponi vsebujejo bombaž, ni ponavadi v teh izdelkih niti sledu naravnega bombaža. Večina tamponov je namreč izdelana iz celuloznih vlaken in viskoze. Čeprav so te sintetične sestavine zelo vpojne in nekatere izvirajo celo iz drevesnih vlaken, nimajo ničesar skupnega z bombažem. Lahko predstavljajo celo potencialne nevarnosti za vaše zdravje, saj lahko nekatera vlakna odstopijo in se primejo vaginalne stene, na tak način pa ostanejo v telesu.

Tamponi so beljeni s klorom
Veliko tamponov je beljenih s klorom, zato da imajo belo barvo, ki jo ljudje povezujejo s čistočo. Uporaba takšnih izdelkov predstavlja veliko možnost za vnos strupenih snovi, ki so obenem tudi rakotvorne. Delci tampona, ki ostanejo v telesu, lahko povzročajo tudi zatiranje imunskega sistema, nenormalno rast tkiva v trebuhu in motnjo hormonskega sistema.

Kateri tamponi so varni?
Strokovnjaki priporočajo uporabo tamponov, ki so izdelani iz konvencionalno pridelanega bombaža, ta pa mora biti stoodstotno organski. Takšni tamponi ne vsebujejo belil, sintetičnih materialov ali klora, pozorne pa morate biti, da so certificirano organski. Z uporabo organskih izdelkov lahko preprečite izpostavljanje ostankom nevarnih snovi, uporabljenih med pridelavo bombaža.

N. K.