fbpx

Pravilo starih staršev: Vnuke je treba razvajati

Foto: Freepik

Babice in dedki, se tudi vi že nekaj ur prej veselite obiska svojih vnukov? Kujete načrte, kaj vse boste skupaj počeli in kako jim boste namenili svoj čas?

Kolikokrat ste že slišali rek: Dedki in babice so zato, da svoje vnuke razvajajo! Pa se tega držite tudi vi? Prav je tako. Ampak, do pametne mere.

Preveč ga razvajaš!
Starši vnukov se pogosto nad svojimi ali pa nad starši partnerja jezijo, češ, preveč razvajate vnuke, potem pa tudi doma ne upoštevajo pravil. Babice in dedki pa se branijo: “Ali tebe nismo dobro vzgojili? Ne uči naju vzgoje, sva povsem dobro vzgojila tebe in tvoje brate ter sestre!”

Dejstvo je, da je pogled na vzgojo pri starših in starih starših velikokrat popolnoma različen. Stari starši mnogokrat želijo svojim vnukom dati vse tisto, kar svojim otrokom niso mogli. Ko so bili njihovi otroci majhni, so zidali hišo, delali, imeli nizko plačo, malo časa. Sedaj, ko imajo vnuke, pa želijo vse tisto nadoknaditi. Zato so pri njih pravila mnogokrat zelo majava. Stari starši uživajo z vnuki in so nadvse srečni, če se imajo lepo tudi vnuki.

Vnuki so majhne podobe njihovih otrok
Stari starši imajo (večinoma) več časa kakor starši. Zato se lahko svojim vnukom tudi kakovostno posvečajo. Pripovedujejo jim zgodbe iz svojega otroštva in vnuki jih vneto poslušajo, skupaj pečejo pecivo ter čistijo po stanovanju, gradijo stolp iz kock, pojejo pesmice in še in še. Stari starši imajo mnogokrat več potrpljenja pri igri, učenju, saj jih ne pestijo težave, kakršne pestijo vnukove starše. Zato so sproščeni, nasmejani in otroci to čutijo. Prav zato marsikateri otrok opiše svoje otroštvo z babico in dedkom kot nekaj najlepšega, kar je doživel. Babica in dedek sta pogosto sinonim za pozitivno, toplo zavetje.

Čas z vnuki je dragocen. (Foto: Freepik.com)

Kako se dogovoriti s starši?
Toda razumeti moramo tudi starše. Ko se vrnejo iz službe, jih čaka še polno opravil, čas v službi je bil morda stresen, morda jih tarejo določene skrbi in otrokova neposlušnost je lahko samo pika na i. Želijo si, da kot starši ne bi odpovedali, želijo si, da bi znali dobro vzgojiti svoje otroke. Potem pa se zgodi, da otrok pride domov in ne uboga. Za nameček pa doda še: “Pri dedki in babici sem pa to lahko počel!”

A otroci so pametnejši, kot morda mislite. Če se boste z njimi pogovorili, bodo hitro razumeli, katera pravila veljajo doma in katera pri babici in dedku. Še bolje pa je, da ste v pogovor vključeni vsi: babice in dedki, starši in vnuki. Skupaj lahko dorečete pravila in se jih tudi držite.

Otroci potrebujejo oboje, pravila in razvajanje. Prav je, da vedo, da so njihovi starši na prvem mestu, in prav je, da se tega zavedajo tudi babice in dedki. Prav pa je tudi, da imajo pri svojih starih starših svoje toplo pravljično zavetje. Tudi to jim bo dalo lepo popotnico v življenje.

Za upokojence