fbpx

Premagajte stres z avtogenim treningom

(foto: Facebook/https://www.facebook.com/ynspiration/photos/pb.265946723498660.-2207520000.1444117486./848824928544167/?type=3&theater)

Dandanes se zaradi prenatrpanih urnikov, številnih obveznosti, pomanjkanja bližine in drugih negativnih dejavnikov, pogosto srečujemo s stresom. Avtogeni trening je ena izmed najučinkovitejših in prostih tehnik, ki omogoča globoko sprostitev že v desetih minutah, hkrati pa vam pomaga začeti proces samozdravljenja in osebne rasti.

Kako pravzaprav je stres?
Moderen način življenja nam povzroča mnogo frustracij, katere lahko posameznik občuti kot stress. Stres ni vedno nezaželjen, saj je njegov namen da nas zaščiti pred nevarnostmi. Ker pa smo stresu preveč izpostavljeni, lahko to drastično vpliva na naše psihično in fizićno zdravje, kar pusti mnoge negativne posledice.

Znake stresa lahko razvrstimo v naslednje skupine

1. Kognitivni simptomi
Težave s spominom, pomankanje koncentracije, negativna miselna narava, anksioznost, pogoste skrbi.

Čustveni simptomi
Muhavost, razdražljivost, vznemirljivost, nezmožnost sprostitve, občutek osamljenosti, depresivno razpoloženje.

2. Fizični znaki
Bolečine po telesu, slabost, omotica, bolečine v prsih, hitro bitje srca, zmanjšana potreba po spolnosti, pogosti prehladi.

3. Težave z vedenjem
Motnje apetita, premalo ali preveč spanja, odlašanje in zanemarjanje obveznosti, zasvojenost, nervozne navade.

(Pomebno je omeniti, da so lahko omenjeni psihofizični znaki tudi posledice drugih telesnih ali psihičnih bolezni.)

Avtogeni trening – močno orodje v boju s stresom
AT je sestavljen iz preprostih vaj s katerimi krepite zavedanje o svojem telesu in sprožite process intenzivnega sproščanja. To vam omogoča, da se rešite preglavic katere vam povzroča stress in vključite process ponovne regeneracije in počitka. Skozi prakticiranje avtogenega treninga pretrgate začaran krog stresa in uničite njegov izvor. Izvajati ga lahko začnete, ko opazite simptome stresa ali ob mnogih drugih motnjah, ki negativno vplivajo na kvaliteto vašega življenja.

Prednosti avtogenega treninga
Posemezniku pomaga da premaga stres in preide v stanje sproščenosti, odpravi anksiozne napade in napade panike. AT nam pomaga povečati samozavest in gradi močno samopodobo. Z redno uporabo bomo pregnali tudi izboljšali kakovost spanca.

Avtogeni trening – šest osnovnih vaj sproščanja:

1. Sproščanje
Ta formula bo čez nekaj časa postala sprostilni signal za vašo notranjost! V mislih si nekajkrat mirno recite: “Popolnoma miren/na sem. Nič me ne more zmotiti.” Ta mir boste začutili v telesnih vajah.

2. Sprejemanje
Vsaka enota treninga se zaključi s sprejemanjem – drugače se boste znašli v neke vrste transu. Večkrat globoko vdihnite in izdihnite. Pretegnite se, dlani stisnite v pest in nato odprite oči.

3. Vaja s težo
V mislih si petkrat do sedemkrat ponovite: “Moja desna roka je prijetno težka.” Ko boste začutili (nekaj) teže v njej, ponovite to še z levo. Na koncu se spomnite na cilj treninga: “Čisto mirna sem.”

4. Vaja s toploto
“Moje roke so prijetno tople.” Ta formula izboljša prekrvavitev mišičevja. Stavek si v mislih ponovite petkrat. Ko boste vadili nekaj časa, lahko občutek razširite na: “Moje telo je prijetno toplo.”

5. Vaja srce
Stres pogosto poskrbi za povišanje utripa, zato ga lahko (spet) pomirite s to vajo: “Moje srce bije mirno in enakomerno.” Tudi ta stavek si ponovite nekajkrat in zaključite s formulo pomirjanja (v sredini).

6. Vaja z dihanjem
Zavedanje dihanja igra osrednjo vlogo. Formula se glasi: “Moje dihanje poteka mirno in tekoče.” Pomembno je, da ne poskušate vplivati na dihanje, temveč ga le zaznate!

7. Vaja trebuha
V trebušnem delu je mnogo živčnih poti, ki so pomembne za dobro počutje in zdravje. Sproščanje boste dosegli z naslednjim stavkom (ponovite ga petkrat do sedemkrat): “Moj trebuh je prijetno topel in mehak.”

8. Vaja čela
Tako kot nam prija hladen obkladek pri glavobolu, tako sproščujoče in osvežilno na nas deluje hladno čelo. Recite si: “Moje čelo je prijetno hladno.” Po nekaj ponovitvah sledi: “Vse je čisto lahko in prosto.”

T. O.