Preventiva je zelo pomembna: 17 tisoč osebam so odkrili predrakave spremembe

Infografika NIJZ

Letos se zaključuje že četrti presejalni krog programa Svit, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. V dveletnem presejalnem krogu je v program vabljenih okoli 600 tisoč prebivalcev Slovenije, starih od 50 do 74 let, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje.

V sedmih letih delovanja programa Svit so pri več kot 17 tisoč osebah odkrili predrakave spremembe in tako preprečili nastanek raka. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb so dosegli, da je število novih primerov raka debelega črevesa in danke pomembno upadlo. Od leta 2010 do 2013 je po podatkih registra raka upadlo število novih primerov raka za 349. Odkrili so tudi preko 2 tisoč primerov raka, od tega 70 odstotkov v zgodnji fazi, ko je zdravljenje za bolnika veliko manj obremenjujoče.

Za uspešno zmanjševanje bremena raka na debelem črevesu in danki je potrebna visoka odzivnost vabljenih v presejalni program. V tretjem presejalnem krogu programa Svit je bila odzivnost v program 59,7 odstotkov, kar je zadovoljivo, doseči pa bi želeli, da se v program odzove vsaj 70 odstotkov vabljenih.

Branka Jurhar

  • Iza Demos

    Glede na slabo odzivnost program očitno ni najbolj ekonomsko učinkovit. Mislim, da zanj več zapravimo kot pa je koristi. Morali bi pogruntat nekaj drugega. Npr. vsakega poslati na pregled ob priliki prihoda k splošnemu/družinskemu zdravniku.

  • devote

    ce bi ZZZS bil prava zavarovalnica in ne protekcionisticni monopolist bi v sled optimiziranja svojih izdatkov za pokrivanje zdravljenja svojih zavarovancev takoj podprl prakso tega programa. ker je pa to ostanek ultrasocialisticno koncipiranega zdravstva mu je malo mar koliko stane zdravljenje, saj premijo po mili volji prilagaja izdatkomv ,ki so lahko kakrsnikoli.

  • garfi

    kolonoskopija je neprijetna vendar strah pred rakom še bolj