fbpx

Priljubljena pevka osvojila kar tri grammyje, druga poskrbela za razburjenje

Taylor Swift (foto: epa).

Taylor Swift je na 58. podelitvi glasbenih nagrad grammy v Los Angelesu osvojila tri pozlačene gramofone, raper Kendrick Lamar pa jih je pobral kar pet. Pevka Beyonce je na podelitvi poskrbela za ogorčenje gledalcev, saj naj bi pretiravala s prikazovanjem zgodovine nasilja proti temnopoltim.

Taylor Swift ima v svoji zbirki nagrad že drugi grammy za album leta. Prvega je osvojila leta 2009 za album Fearless. Istega leta ji je na podelitvi nagrad televizije MTV Kanye West ukradel mikrofon in kasneje trdil, da je s tem zaslovela. Swiftova je ob prevzemu nagrade dekletom sporočila, naj se osredotočijo na svoje delo in zanemarijo negativce, ki si lastijo zasluge za njihov uspeh. Swiftova je odnesla še grammyja za najboljši pop vokalni album in glasbeni video (Bad Blood).

Raper opozoril na policijsko nasilje do temnopoltih
Lamar je na letošnjih grammyjih osvojil nagrado za najboljši rap album (To Pimp a Butterfly), rap nastop, rap video in rap skladbo. Številnim se bo v spomin vtisnil njegov prihod na oder v lisicah in verigah, z razmršenim in pretepenim videzom. Pokazal je tudi zemljevid Afrike in na njem ameriški kraj Compton, znan po policijskem nasilju do temnopoltih.

Najboljša nova umetnica je Meghan Trainor
Tri grammyje so osvojili tudi Alabama Shakes, Weeknd je dobil dva, med nagrajenimi pa so bili še Stapleton, Pitbull, D’Angelo, Kirk Franklin, Jason Isbell, Tony Bennett in Ed Sheeran. Nagrado za skladbo leta sta osvojila Mark Ronson in Bruno Mars (Uptown Funk), Justin Bieber pa je osvojil svojega prvega grammyja, in sicer za glasbeni posnetek (Where Are U Now). Nagrade so podelili v 83 kategorijah, za najboljšega novega umetnika jo je prejela Meghan Trainor.

Beyonce razburila belopolte
Beyonce se je ob podeljevanju nagrad spomnila svojega nastopa na letošnjem finalu nogometa Superbowl. Njen nastop je razburil bele Američane, ki menijo, da je pretiravala s črno militantnostjo in prikazovanjem zgodovine nasilja proti temnopoltim v ZDA. “Umetnost na različne ljudi različno učinkuje,” je med drugim povedala na podelitvi grammyjev.

Slavnostna podelitev je minila v znamenju številnih nastopov, tudi spominskih. V čast pokojnemu Davidu Bowieju je deset njegovih uspešnic, predstavila Lady Gaga, napravljena v pevčev slog, legende bluesa B. B. Kinga pa so se spomnili Chris Stapleton, Gary Clark Jr. in Bonnie Raitt.

N. K., STA