fbpx

Princ William o vlogi očeta in o tem, kako se je nujno pogovarjati

Po objavi novice so objavili tudi družinsko fotografijo Williama, Kate, Georga in njegove sestrice Charlotte, ki se je rodila maja (foto: epa).

Britanski princ William je praznoval svoj tretji Father’s day (dan očetov). Ob tem prazniku je pozval može in žene, očete in mame, da še posebno skrb namenijo duševnemu zdravju svojih otrok in jih večkrat povprašajo o njihovem počutju. 

Letošnje leto je britanski princ William praznoval svoj tretji dan očetov, ki ga v Veliki Britaniji praznujejo 19. junija. Pravi, da je zanj to dan, ko se spomni, kako hvaležen je za srečno družino, in da premisli o vsem, kar se je v vlogi očeta do sedaj naučil.

O vlogi očeta je letos razmišljal predvsem v okviru duševnega zdravja. O tem, kako lahko oče zadovolji duševne potrebe svojih otrok, poroča revija Express.

Odkrit pogovor bi lahko rešil vsako družino
Zadnje čase lahko opažamo, da je pri mladostnikih in odraslih vse več problemov, ki so nastali že v otroštvu – odvisniki, ki niso imeli primernega psihološkega zdravljenja v najstništvu, ljudje, ki storijo samomor zaradi depresije že iz osnovne šole, najstniški brezdomci, ki se niso zmogli spopadati s čustvenimi problemi, …

Seveda pa so okoliščine vsake situacije edinstvene in jih ne moremo enačiti. Odkrit pogovor o duševnem zdravju bi lahko rešil vsako družino, če bi k težavi pristopili pravi čas. Morda do težav sploh ne bi prišlo. Žal pa je mnoge starše še vedno sram, če ima njihov otrok duševne probleme, in se z njimi ne spopadajo pravilno.

Študije so pokazale, da se več kot polovica staršev z otroki še nikoli ni pogovorila o mentalnem stanju. Tretjino staršev bi bilo sram, če bi njihov otrok potreboval tovrstno pomoč. Pomembno pa je poudariti, da starši, katerih otrok potrebuje pomoč, niso zgube.

Tudi očetje morajo z otroki govoriti o čustvih
Narediti naslednji korak in resnično poiskati pomoč je tisto, kar šteje. To običajno predstavlja večji zalogaj očetom kakor materam. Zgolj manj kot tretjina očetov namreč verjame, da so čustvene potrebe otrok temeljna prioriteta. Znano je namreč, da očetje oziroma moški nasploh težje govorijo o svojih čustvih, torej jim je težje o tem govoriti tudi z otrokom. Ampak v vlogi starša nimamo izbire.

Princ William verjame, da je otrokovo duševno zdravje pomembno ravno toliko kot fizično.

Vsak peti otrok ima probleme z duševnim zdravjem že do svojega enajstega leta. Nerešeni problemi duševnega zdravja pa lahko vplivajo na njegovo nadaljnje življenje.

Zato se je princ William odločil in na dan očetov, ki ga v Veliki Britaniji praznujejo 19. junija, pozval vse očete, da si vzamejo čas in svoje otroke vprašajo, kako so. Povabil pa je tudi partnerje, naj se s svojim partnerjem ali prijateljem pogovorijo o vlogi očetovstva in kako jim le-to uspeva. Na dušo pa jim je položil še, da kadarkoli je otrok v težavah, potrebuje očetovski nadzor ravno toliko kot materin.

S. K.