fbpx

Psihologi pojasnjujejo: To so najpogostejše sanje in njihov pomen

Foto: iStock

Interpretacija sanj je v znanosti še vedno uganka. Zagotovo se vam je že sanjalo, da bežite pred nevarnostjo ali pa da padate globoko v neskončnost, morda ste se celo znašli goli na javnem mestu. Psiholog Ian Wallance ima morda odgovore, zakaj pride do devetih najpogostejših sanj.

Interpretacija sanj je v psihološkem in predvsem psihoterapevtskem delu zelo pogost pristop. Pri tem seveda ne gre za kakšno “sanjsko knjigo”, ki bi pojasnjevala pomene simbolov, ki so se v sanjah pojavili. Interpretacija sanj je povsem prilagojena posamezniku in njegovemu doživljanju skozi proces sanjanja. A vseeno – sanje so simboli podzavesti in lahko zato nekatere vsaj malo podrobneje razložimo.

Psiholog Ian Wallance je v 30 letih svojega terapevtskega dela interpretiral več kot 150 tisoč sanj. Za Independent je pripravil seznam devetih najpogostejših sanj in jih poskušal razložiti, kaj na simbolni ravni načeloma pomenijo. Še vedno pa ostajajo razlike, vezane na vsakega posameznika ter čustva in občutke, ki jih je ta med sanjanjem doživljal

 •   Odkritje neuporabljene sobe
  Sobe v hiši predstavljajo različne aspekte vašega značaja. Najdba neuporabljene sobe pomeni, da v sebi odkrivate talent, ki ga niste opazili nikoli prej. Dlje ko boste odkrivali svoje speče talente, prej jih boste našli v budnem stanju, zagotavlja Wallace.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Izguba nadzora nad vozilom
  Avtomobil predstavlja sposobnost napredka po začrtani poti proti želenemu cilju. V resničnem življenju se vam lahko zdi, da pot do uspeha ne kontrolirate povsem. Namesto da se na vse pretege trudite obvladovati situacijo, se poskusite raje sprostiti in se prepustite svojim temeljnim instinktom, da izberejo najboljšo pot za vas.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Padanje
  To, da v sanjah padate, pomeni, da določeno situacijo v budnem življenju jemljete preveč resno. Morate se sprostiti. Namesto da ste strašno zaskrbljeni, morate včasih enostavno zaupati sami sebi in drugim ter pustiti stvarem, da se postavijo na svoje mesto.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Letenje
  Sposobnost letenja je povezana s tem, da ste se prepustili okoliščinam, ki so vas prej morda utesnjevale. Kljub temu da je občutek takšne svobode fantastičen in predstavlja občutek sreče, pa Wallace opozarja, da do tega pride, ker ste uspeli opraviti kar nekaj težkih odločitev ali sprejeti visoko odgovornost.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Nezadostna pripravljenost na izpit
  Izpiti nam predstavljajo človekovo sposobnost za izvedbo, takšne sanje pa pomenijo, da smo kritični do svojega delovanja v budnem stanju. Namesto neskončne samokritičnosti priporoča psiholog sprejetje lastnih talentov in proslavljanje znanj in dosežkov, kot da le-te neprestano sodimo.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Goli na javnem prostoru
  Ljudje oblačila izbiramo na podlagi tega, kakšno podobo želimo, da jo imajo drugi ljudje o nas. To, da ste v sanjah v javnosti nagi, pomeni, da se v budnem življenju čutite ranljive in izpostavljene. Kljub temu da je to lahko včasih sramotno, psiholog vseeno priporoča, da se ljudem občasno odprete in jim pokažete svoj pravi jaz – z vsemi pomanjkljivostmi vred.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Ne najdete stranišča
  Stranišča uporabljamo za zadovoljitev osnovnih človekovih potreb, tako da lahko tovrstne sanje pomenijo, da imate v resničnem življenju težave z izražanjem vaših potreb. V kolikor se takšne sanje ponavljajo, začnite razmišljati o lastnih potrebah – bolj kot o tem, kaj želijo drugi, priporoča Wallace.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Izpadanje zob
  Vaši zobje predstavljajo, kako samozavestno in močno se počutite pri soočanju z vsakodnevnimi življenjskimi situacijami. Namesto da vsakdanje ovire vidite kot nekaj, kaj vam bo vzelo moč, v teh raje uživajte in jih sprejmite kot nov izziv.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

 • Lovljenje
  V vašem življenju se je pojavila težava, s katero se želite soočiti, vendar ne veste, kako bi se tega lotili. Takšno vprašanje je lahko odlična priložnost, da človek razvije osebne ambicije. Kljub temu da se vam bodo morda na začetku vaši zasledovalci zdeli strašni, bodo pri vas vzbudili nerealizirane talente, ki si jih boste nato prizadevali izpolniti.

N. K.