fbpx

Raziskava: Ne jejte pomaranč, raje pijte pomarančni sok

Foto: iStock

Nedavna nemška raziskava je potrdila, da je uživanje pomarančnega soka bolj zdravo od uživanja sadeža. Kakšni so razlogi za to?

Začela se je sezona uživanja citrusov: pomaranč, limon, mandarin, grenivk, klementin. Imate raje pomarančne krhlje ali sok iz sadeža? Pomaranča je okusna in zdrava: velja za zakladnico vitamina C, vsebuje pa tudi koristne rastlinske hranilne snovi – karotenoide, ki so močni antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema, zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev in ohranjajo vid.

Na splošno je priporočljivo, da uživamo celo oz. nepredelano sadje, ker ima veliko več hranilnih snovi kot sadni sokovi. Toda nedavna raziskava strokovnjakov za prehrano z nemške univerze v Hohenheimu je pokazala, da to za pomaranče ne velja.

Prednosti pomarančnega soka
V navzkrižni raziskavi, ki so jo izvedli na Katedri za tehnologijo in analizo rastlinskih živil tamkajšnje univerze, je sodelovalo 12 študentov. Ti so dva tedna za zajtrk uživali pasteriziran pomarančni sok oz. pomarančne sadeže, nato pa so pri njih s krvnimi testi ugotavljali koncentracijo karotenoidov v krvi. Da bi se izognili drugim virom karotenoidom, udeleženci štirinajst dni pred poskusom niso smeli uživati druge zelenjave – paradižnikov, špinače, korenja …, ki vsebuje karotenoide. Izidi raziskave so pokazali, da telo iz pasteriziranega pomarančnega soka sprejme približno dvakrat toliko karotenoidov kot iz sadeža pomaranče. Pri predelavi sadja v sok se balastne snovi, kot sta npr. pektin ali celuloza, deloma ločijo. Te snovi med prebavo ovirajo absorbcijo karotenoidov. Sadež pomaranče v primerjavi s sokom namreč vsebuje več neprebavljivih balastnih snovi, zato telo iz sadeža sprejme manj karotenoidov. Pri tem je pomembna tudi čvrstost sadeža: ker ga pri uživanju ne zgrizemo povsem, je sprejemanje karotenoidov v tem primeru slabše.

Če dnevno zaužijemo kozarec pomarančnega soka (okoli 200 ml), bomo po mnenju strokovnjakov za prehrano zaužili dovolj koristnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje naše telo.

T. P.