fbpx

Razkrita največja skrivnost »Železne lady«

Foto: AFP

Dve leti po smrti Margaret Thatcher prihajajo na dan njene največje skrivnosti – strast do mode, nakita in torbic. Čepra vzdevek »Železna lady« ne bi pristajal skorajda nobeni dami, ga je Margaret Thatcher nosila s ponosom in svojevrstnim stilom.

Vsaka njena podoba v javnosti je nosila posebno sporočilo. Premišljeno je nosila torbice, ki jih je kombinirala s klobuki. Oblekam in barvam pa je posvečala prav posebno pozornost.

Razkrita največja skrivnost »Železne Lady« 1

Nikoli ni nosila rdeče, razen ….
V Združenem kraljestvu se ni nikoli oblekla v obleko rdeče barve, ker je to barva socializma. Na uradnem obisku v Beli hiši pri Ronaldu Reaganu pa je bila oblečena v barvo republikancev – v rdečo. Na Poljskem, kjer je zelena barva simbol upanja, se je oblekla v zeleno. V Izraelu je bila oblečena v barve njihove zastave – v modro in belo.

A woman poses for a photograph with a burgundy wool twill suit, worn by Lady Margaret Thatcher when she left Downing Street after stepping down as Prime Minister in 1990, expected to realise 5,000 - 10,000 GBP (6,900-13,800 euros), during a photocall at Christie's auction house in central London on December 11, 2015, to promote their forthcoming auction "Mrs Thatcher: Property from the Collection of the Right Honourable The Baroness Margaret Thatcher of Kesteven," which is set to take place on December 15. AFP PHOTO / BEN STANSALL / AFP / BEN STANSALL

Obleka iz tvida, v kateri je Margaret Thatcher leta 1990 odstopila z mesta premierke.

Sešito samo izpod rok Britancev
Ste videli kdaj angleško kraljico, oblečeno v Chanel kostim? Nikoli in nikdar. Tudi Margaret Thatcher je vedno nosila samo oblačila britanskih oblikovalcev. Verjela je, da je tudi to odgovornost njenega položaja in da z izbrano garderobo lahko pripomore k pospeševanju in promoviranju britanskih blagovnih znamk.

Na ogled 200 osebnih predmetov
V največji dražbeni hiši Christie’s so se odločili, da bodo pred dražbo na ogled postavili dvesto osebnih predmetov Margaret Thatcher. Predmeti, ki so v lasti družine Thatcher, so bili ocenjeni na skupno prodajno vrednost pol milijona funtov (cca.:700.000 evrov).

Modna diplomacija
Na razstavi so nekatere njene najbolj znane obleke, ki jih je nosila na prvem uradnem srečanju z Nelsonom Mandelo in ko se je zavrtela na plesišču z Ronaldom Reaganom. Dražitelj je zbirko komentiral kot »edinstven pogled v »Železno lady«. Z obleko je znala poudariti svojo moč in avtoriteto. Na konferencah svoje stranke je imela vedno modro obleko, ki je barva konzervativcev.

An employee holds a red Prime Ministerial dispatch box used by former British Prime Minister Margaret Thatcher, and expected to realise £3,000 - 5,000 GPB (4,100 - 6,900 euros) at auction, in front of a painting entitled 'Lady Thatcher on the steps of No.10 Downing Street' by Britsih artist Michael Noakes, during a photocall at Christie's auction house in central London on December 11, 2015, to promote their forthcoming auction "Mrs Thatcher: Property from the Collection of the Right Honourable The Baroness Margaret Thatcher of Kesteven," which is set to take place on December 15. The painting by Noakes will not form part of the sale, but is due to be auctioned separately. AFP PHOTO / BEN STANSALL RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION / AFP / BEN STANSALL

Na dražbi, ki bo v torek, 15. decembra, bosta tudi  portret in skrivnostni kovček.

Plešasti orel in rdeč usnjen kovček
Največ pozornosti je vzbudilo darilo Ronalda Reagana, simbol Amerike – legendarni kip gologlavega orla. Pričakujejo, da bo ta večkratno presegel dejansko vrednost. Znameniti rdeči usnjeni kovček, v katerem je kot predsednica vlade prenašala strogo zaupne dokumente, pa ima posebno mesto in ceno. Na dražbi so tudi podpisani izvodi njenih govorov, poročna obleka, nakit  in njene torbice.

Izkupiček gre otrokom in vnukom
Družina Thatcher se je odločila, da bo izkupiček dražbe razdelila med najmlajše člane. Zanimivo je, da so zbirko najprej ponudili največjemu svetovnemu muzeju dekorativnih umetnosti in oblikovanja v Londonu – Muzeju Viktorije&Alberta, vendar so si kasneje premislili.

Diamantna ogrlica iz obdobja art deco, draguljarne Chaumet, pričakovana prodajna vrednost 120,000 - 180,000 GBP (166,000-250,000 evro)

Diamantna ogrlica iz obdobja art deco draguljarne Chaumet, pričakovana prodajna vrednost 120,000-180,000 GBP (166,000-250,000 evrov).

Znala je tudi šivati
Thatcherjeva je bila na oblasti od leta 1979 do leta 1990. Njene poltične poteze pa še vedno razdvajajo Britance. Margaret se je rodila leta 1925 kot Margaret Hilda Roberts v Grantham v osrednji Angliji. Njena mama je bila šivilja. S sestro sta bili vedno lepo in po meri oblečeni. Mama ju je naučila tudi krojiti in šivati.

Margaret Thatcher je umrla 8.aprila 2013, njenega pogreba pa se je udeležila tudi angleška kraljica Elizabeta ll.

Foto: AFP/Ben Stansall

K. P.