fbpx

Razkrite vse skrite frustracije severnokorejskega voditelja

Foto: epa

Nov dokumentarni film razkriva vse še nerazkrite skrivnosti severnokorejskega voditelja Kima Jonga Ila, predvsem preko še neobjavljenih avdio trakov, na katerih odkrito govori o svojih frustracijah s propagando in filmsko produkcijo v državi.

Na teh avdio posnetkih se ga sliši glasno govoriti o svojih frustracijah. Sicer pa so bili ti trakovi pretihotapljeni iz Severne Koreje leta 1980, ko sta bila tam ugrabljena dva Južna Korejca.

Snemala sta v ujetništvu
V posnetku “Ljubimke in despot” je razkrita zgodba o tem, kako so severnokorejski agenti igralko Choi Eun-hee in režiserja Shina Sang-oka leta 1978 prisilili, da ostaneta v Severni Koreji, kjer so ju zadrževali  skoraj osem let in ju silili v snemanje filmov. V ujetništvu sta naredila 17 filmov, od dram do trilerjev.

S skritim mini snemalnikom na kasete pa so posneli tudi nekaj svojih srečanj s Kimom Jongom Ilom, ki je bil s filmi naravnost obseden. Strokovnjaki celo pravijo, da so jim prav ti avdio trakovi pomagali osvetlili Kimovega sina, ki to državo vodi danes – Kima Jonga Una.

Skrbi ga, ker njihovi filmi niso uvrščeni na filmske festivale
Na enem izmed avdio trakov se sliši Kima, kako se opravičuje, ker je ugrabil tehnike ter jim obljublja denar in druga sredstva za filmsko industrijo. Obenem pa se pritožuje nad kvaliteto filmov, ki jih proizvaja njegova država. “Zakaj imajo vsi naši filmi enake ideološke nazore? Nič novega ni v njih,” ga je slišati ter: “Nobenih filmov nimamo, ki bi se uvrstili na filmske festivale. V Južni Koreji imajo boljšo tehnologijo. Oni so kot študentje na kolidžu, mi pa smo kot v vrtcu. Ljudje tukaj so tako zaprti.”

Nekdanjega severnokorejskega voditelja pa je moč slišati tudi na bolj osebi noti. S Choi se je, ko jo je prvič srečal, norčeval iz svoje majhne postave. “Poglej me. Ali nisem majhen,” poroča CNN, kaj ji je rekel ter nato dodal še neko kruto primerjavo svoje majhnosti. Tako Shin kot Choi sta Kima opisala kot človeka, ki je pomanjševal oziroma zaničeval vse, kar je videl, pa je razkril Paul Fischer, ki je napisal knjigo o teh dveh ugrabljenih filmskih ustvarjalcih. “Kim Jong Il je bil pravi filmofil,” pravi Fischer.

Prvi posnetek, v katerem so razkriti zasebni pogovori
Choi in Shinu je na koncu le uspelo pobegniti pred severnokorejskimi varnostniki, ko sta bila na potovanju v Evropo. Sčasoma jima je po tem pobegu le uspelo doseči Ameriko. Toda še preden sta pobegnila, sta pretihotapila avdio trakove že med potovanjem prej, in njun posrednik jih je prinesel na ameriško vlado leta 1985. Takratni specialist za Korejo na ameriški vladi David Straub je potem, ko je slišal, kaj je na posnetkih, izjavil, da mu je “čeljust dol padla”. “Na posnetkih so ure in ure Kima Jonga Ila, ki govori relativno svobodno in na katerih je razkrita inteligenca tega nekdanjega severnokorejskega voditelja. Za ameriško vlado je to nekaj povsem nepričakovanega, saj ga nikoli nisem slišal govoriti pred tem, sploh pa ne v zasebnih pogovorih.”

https://www.youtube.com/watch?v=R1pCAj_thuk

Kim Jong un je podedoval očetovo negotovost
Greg Scarlatoiu iz Odbora za človekove pravice v Severni Koreji zaključuje, da so ti avdio posnetki razkrili, kako je bil Kim negotov glede vsega in da so bila stvar, ki jo je najbolj ljubil – filmi. To strast pa je delil tudi s svojim najmlajšim sinom Kim Jong Unom. S Kim Jon Unom pa strokovnjaki ugotavljajo, da je imel skupnega še nekaj: “Tako kot njegov oče, preden je postal vodja Severne Koreje, tudi on trpi zaradi kompleksa manjvrednosti. Negotovost je nekaj, kar je Kim Jong un podedoval.”

M. S.