fbpx

Razkrito: Zato si ne boste nikoli več stiskali mozoljev in ogrcev

Foto: iStock

Mozolji, ogrci, akne in druge pike na koži so izjemno nadležni. Še posebej, če se pojavijo dan pred pomembnim intervjujem, zmenkom ali pa nastopom. Večina nas želi ta mozolj stisniti in se ga s tem, vsaj tako mislimo, čimprej znebiti. A dermatologi opozarjajo – nikoli si ne stiskajte mozoljev in ogrcev. 

Akne, mozolje in druge pojave na koži največkrat povezujemo z obdobjem pubertete. V tem času zaradi hormonskih neravnovesij res nastane največ mozoljev in ogrcev, a je razmišljanje, da je to pojav, vezan zgolj na najstnike, zmotno.

Dermatolog in kozmetični kirurg Cameron Rokhsar pojasnjuje, da nastanejo ti pojavi na koži zato, ker se koža preveč masti, ker se mrtve kožne celice ne odstranjujejo sproti ter zaradi prevelikega nivoja bakterij. Zaradi tega se pore zaprejo in nastanejo mozolji in akne, piše Daily Mail.

Stiskanje mozoljev stanje le poslabša
Teh pa absolutno nikoli ne smemo stiskati, pojasnjuje Rokshar. ”Čeprav se nam to zdi dobra ideja, lahko to akne še poslabša. Poškoduje našo kožo, v nekaterih primerih lahko vodi celo do vnetja kože ali trajnih brezgotin,” opozarja dermatolog.

Pride lahko do hudih infekcij
Mozolj ali ogrc je pod površino kože kot vreča, v kateri se nahajata mrtva koža in tekočina iz oljnic. Če želimo mozolje stisniti, lahko te vreče potisnemo še globlje pod površje kože, s tem pa problem še poslabšamo. Zaradi tega lahko pride do hudih infekcij. “Stiskanje mozoljev jih ne bo naredilo manj opazne. V bistvu bo to samo spodbujalo razdraženost kože in v prihodnje bo teh ogrcev in mozoljev še več,” posledice stiskanja pojasnjuje Rokshar.

Če pa na svojem obrazu začutite večjo cisto, ki je boleča in bi jo bilo nujno potrebno odstraniti, pa svetuje, da obiščete svojega dermatologa, ki vam bo cisto odstranil na varen način.

M. G.