fbpx

Razkrivamo skrivnost: Kdo je znameniti egiptovski Sfingi “odrezal” nos

Sfinga v Gizi (Foto: epa).

Se spomnite filma Asteriks in Obeliks: Misija Kleopatra, v katerem nerodni Obeliks, ki ga igra sloviti Gerard Depardieu, po nesreči odbije nos slavni sfingi v Gizi? To je seveda le filmska fikcija. V resnici je sfinga ostala brez nosu …

Sfinga, orjaški kip leva s človeško oziroma faraonovo glavo, je bila zgrajena okoli leta 2005 pred našim štetjem. Izvirno je imela tudi brado in nos.
Vaščani častili sfingo kot božanstvo
Kot je v 15. stoletju zapisal arabski zgodovinar Al Makrizi, je sfingi leta 1378 nos odbil radikalni musliman z imenom Mohamed Al Dar, in sicer zato, ker ga je razjezila vest, da ji bližnji vaščani prinašajo darove. Vaščani so bili prepričani, da je sfinga božanstvo, ki jim lahko poveča pridelek.
To je bilo seveda v nasprotju z nauki muslimanskega preroka Mohameda, da ni boga razen Alaha. Tedanje egiptovske oblasti nad Al Darovim dejanjem niso bile navdušene. Kot je zapisal Al Makrizi, so ga zaradi uničenja nosu usmrtili.
Talibani v Afganistanu uničijo kipa Bude
Uničenje sfinge oziroma njenega nosu pa ni edini primer uničenja slavnih zgodovinskih spomenikov zaradi verskih razlogov. Poglejmo še nekaj novejših primerov. Marca 2001 so afganistanski talibani uničili orjaška kipa Bude v dolini Bamijan, češ, da sta protiislamska.
Veliko zgodovinskih verskih spomenikov je uničila tudi zloglasna Islamska država. Marca lani se je lotila uničevanja zgodovinskega mesta Nimrud, asirskega mesta iz 13. stoletja pred našim štetjem.
Uničevanja spomenikov v puščavskem mestu Palmira
Islamska država je uničevala tudi vse zanje versko sporne stavbe in spomenike v staroveškem mestu Palmira, ki ga je pred dneva osvobodila sirska vojska.
A. Ž.