fbpx

[REPORTAŽA] Utrinki iz 50. Šuštarske nedelje: Tržiški zmaj, znamenite bržole in množica obiskovalcev

50. jubilejna Šuštarska nedelja v Tržiču. (Foto: www.trzic.info)

Vsako leto je prva nedelja v mesecu septembru za Tržičanke in Tržičane nekaj posebnega. Letošnja Šuštarska nedelja je bila že jubilejna, 50. Tržiške ulice so ponovno zaživele v sejemskem vrvežu, abrahamsko obletnico pa je simbolično popestrilo odkritje skulpture zmaja, ki po novem na vhodu v mestno jedro spominja na nastanek mesta.

Posebnost letošnje jubilejne 50. Šuštarske nedelje je bil t. i. šuštarski plac, kjer so se predstavili slovenski izdelovalci obutve, ki sta jim organizatorja, Turistično društvo Tržič in Občina Tržič, omogočila brezplačni razstavno-prodajni prostor. Vabilu se je odzvala več kot polovica vseh slovenskih čevljarjev, vsak izmed njih pa je imel v starem mestnem jedru Tržiča postavljeno stojnico z oznako Slovenski šuštar. “Želimo se vrniti nazaj h koreninam, k čevljarstvu. Na glavnem trgu je vse tisto, kar v šuštariji ta trenutek nekaj pomeni. Zadaj se kuhajo tržiške bržole, vmes pa za vsakogar nekaj,” je povedal župan občine Tržič Borut Sajovic.

Predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič: “Trudimo se, da bi bila tudi ta 50. Šuštarska nedelja prelomna za naprej, da res pridejo na Šuštarsko spet čevljarji. Letos smo jih pozvali in jim omogočili brezplačne stojnice. Od recimo 30 čevljarjev v Sloveniji, saj več jih na žalost ni, se jih je odzvalo 17. Na to smo ponosni in upamo, da je to zagon za naprej. Kot pravijo, v 50. si v najlepših letih, mogoče Šuštarska nedelja zadnja leta, zaradi razpada Peka, ni bila v najlepših letih, upam pa, da ji ta najlepša leta sledijo.”

Legenda pravi, da je nastanek mesta Tržič povezan z zmajem iz petelinjega jajca, ki je razklal Košuto in sprožil plaz skal. Naselbino pod gorami, kjer je prvotno stal Tržič, je zasulo, prebivalci pa so, da bi se rešili, stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič. (Foto: Nova24TV)

Slovesna otvoritev tržiškega zmaja
Uradna otvoritev jubilejne 50. Šuštarske nedelje se je začela ob 10. uri na glavnem odru na Predilniški cesti, sledila je simbolična otvoritev tržiškega zmaja. Ob finančni pomoči Občine Tržič in s pomočjo sponzorjev so zmaja izdelali člani Kulturno umetniškega društva Ampus. Kot izpostavlja župan, je čudovita skulptura delo sodobnih tržiških umetnikov in kovačev. Sporoča pa pripovedko o nastanku Tržiča. “Zagotovo je vsaka obletnica prava, letošnja pa je še posebej pomembna. Vidite, da jo je obiskal celo znameniti tržiški zmaj. Delo tržiških kovačev, delo tržiških mladih umetnikov z idejami,” je z navdušenjem povedal župan občine Tržič Borut Sajovic.

Borut Sajovic, župan občine Tržič (Foto: Nova24TV)

Župan občine Tržič Borut Sajovic: “Kot župan še posebej opozarjam na zgodbe dediščine slovenskih korenin, kot je zmaj za nami, kot so glavna ulica in seveda prenovljene zbirke v tržiškem muzeju in Kurnikovi hiši.”

Ste že poskusili znamenite tržiške bržole?
S tradicijo šuštarskega sejma je povezano tudi kuhanje znamenitih tržiških bržol. Obari podobna jed je lokalna specialiteta z večstoletno tradicijo. Turistično društvo Tržič je z namenom ohranjanja in promocije te znamenite jedi pričelo z vsakoletno organizacijo tekmovanja v kuhanju tržiških bržol na odprtem ognju. V okviru jubilejne 50. Šuštarske nedelje je potekal že 9. Festival tržiških bržol, kjer je tekmovalo 8 ekip, zmagala pa je ekipa SDS Tržič.

Zmagovalna ekipa SDS Tržič na 9. Festivalu tržiških bržol na 50. Šuštarski nedelji v Tržiču. (Foto: Nova24TV)

Znamenite tržiške bržole (Foto: www.trzic.info)

Vodja svetniške skupine SDS Tržič Andraž Žitnik: “Tržičanom se vremena jasnijo in tako kot vsako leto tradicionalno pričakujemo tam nekje okrog 20.000 do 30.000 obiskovalcev, ali pa še več. V prihodnje upajmo, da bo tradicija ostala kot je. Seveda pa vso stvar vedno bolj otežuje agresivna davčna zakonodaja. Za primerjavo, v Avstriji imajo na podobnih sejmih zelo olajšan pristop vseh sodelujočih. Zato bi bilo tudi v tej smeri treba razmisliti o spremembi zakonodaje.”

Pred Šuštarsko nedeljo in Tržičem novi izzivi
“Za nas organizatorje je organizacijski izziv prenove Šuštarske nedelje zagotovo zahteven. Cilj pa je pokazati in povedati, kje so slovenske korenine, kje je dediščina, to pa združiti z vsebinami, ki tako na stojnicah kot za odri vsakemu nekaj prinesejo,” je bil jasen župan občine Tržič Borut Sajovic in o konceptu sejma, kot je Šuštarska nedelja, zaključil: “Sejem, ki ne bo po meri obiskovalkam in obiskovalcem, je slab sejem.” V Tržiču se bodo tako vztrajno borili, da Šuštarska nedelja, ob svoji lepi tradiciji 50 let, še naprej ostane pristna in obiskovalcem prijazna.

Klara Filip