fbpx

Ste že romali po znameniti Jakobovi poti; tokrat izjemna priložnost

Koper (foto: STA)

Romanja so priljubljen način, da se človek odlepi od vsakdanjika in se posveti sebi ter svojemu odnosu do ustvarjenega in Stvarnika. Del El Camina oz. Jakobove romarske poti pelje romarja tudi po Sloveniji. Prihajajočo soboto vabljeni na peš romanje po istrski Jakobovi poti od Kopra do sv. Jakoba v Stepanih.

Romanja na različne načine poznajo vsa verstva. V krščanstvu, ki je izoblikovalo zahodno kulturo, pa zavzemajo še posebno mesto. Namen romanja je predvsem obnoviti stik z najvišjim bitjem, z božjim, imeti izkustvo Boga.

Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki so vodile do svetišča svetega Jakoba v Composteli. Cerkev stoji v Galiciji na severozahodu Španije in je bila poleg Rima in Jeruzalema največje krščansko romarsko svetišče.

Evropska pot pobožnosti
Leta 1985 je UNESCO vključil Jakobovo pot med svetovno dediščino, leta 1987 pa je Svet Evrope priznal kulturno pomembnost poti, ki prečkajo vso Evropo s ciljem v Santiagu, in jih imenoval “evropska pot pobožnosti”. V zadnjih dveh desetletjih število obiskovalcev stalno narašča. Leta 1989 je na primer v Santiago priromalo 5.760 oseb, leta 2009 pa že 145.877 oseb.

V soboto od Kopra do sv. Jakoba v Stepanih
Cerkev sv. Jakoba v Kopru je lepo izhodišče za romanje k trem cerkvam sv. Jakoba. Letos bodo šli romarji na pot za zakonsko zvezo med moškim in žensko in za družino. Romanje se začne v soboto, 21. novembra, ob 7. uri na parkirišču pred stadionom Bonifika v Kopru in se zaključi s sveto mašo v cerkvi sv. Jakoba.

Voditelj romarskega pohoda bo Bogdan Vidmar, vodnik pa Nevijo Santin. Romarska pot bo trajala predvidoma 7 ur, povratek v Koper bo okoli 17. ure. Kdor želi, se lahko zvečer ob 19.30 v Kopru v cerkvi sv. Frančiška (Martinčev trg, blizu Trga Brolo) pridruži zborovanju »Za otroke gre!«, na katerem bo gost večera Aleš Primc.

V. V.