fbpx

Sadje v košarici ni več sveže? Še vedno ga lahko uporabite za …

Foto: iStock

Spet žalostno opazujete košarico z napol gnilim sadjem in ne veste, kam z njim? Ne mecite ga proč. Še vedno ga lahko uporabite za vrsto odličnih jedi. Poleti se prileže sadni sladoled ali pa …

Poleti sadje zaradi visokih temperatur veliko prej zgnije kot pozimi. Preden ga vržete v smeti, pomislite, ali ne bi raje naredili okusnega džema, pite, zavitka ali sladoleda.

Džem
Džem se od marmelade razlikuje po tem, da gre za sladko jed iz zgolj ene vrste sadja. Mehko sadje, na primer jagode pretlačite. Večji koščki, ki ostanejo v sladki zmesi, so dobrodošli. Dodaste lahko tudi 100-odstotni sadni sok in ga poljubno sladkate.

Smoothie ali shake
Olupljeno sadje preprosto zmečete v mešalnik in dodate še katere od sestavin, ki jih imate radi. Mleko, jogurt, kokosova moka, chia semena ali kaj drugega. Visokohranljivi napitek lahko v poletnem času kvalitetno dopolni vašo prehrano ali kakšen obrok celo nadomesti.

Borovnice sodragocen vir vitaminov (foto: iStock)

Borovnice so dragocen vir vitaminov (foto: iStock).

Torta in druge sladice
Če si upate lotiti konkretnejšega pečenja, lahko iz ne preveč svežega sadja naredite tudi odličen zavitek, pito, torto ali pa sadje dodate v muffine. Odlična je borovničeva torta, za katero poleg borovnic potrebujete še borovničev sok in puding.

Sladoled ali sorbet
Poleti je vsako ogrevanje pečice lahko zelo nadležno, zato je morda veliko lažje in nič manj okusno pripraviti sladoled ali sorbet. Sorbet je izdelek na bazi vode, sladkorjev in sadja. Odličen je breskov sorbet, ki ga naredite iz koščkov sadja, sladkorja, limoninega soka in žlice pomarančnega likerja.

V. V.