fbpx

San Francisco bo transeksualcem plačeval 1200 dolarjev na mesec

Transseksualec. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Župan San Francisca London Breed je napovedal, da bo mesto v sredo začelo sprejemati prijave za program zajamčenega dohodka za trans osebe (GIFT). Program je namenjen izključno transspolnim prebivalcem mesta in ga vodi The Transgender District, soseska mesta za transspolne osebe; 55 transspolnim prebivalcem bo dajalo 1200 dolarjev na mesec za dobo 18 mesecev. Ta poteza naj bi bila del prizadevanja za spodbujanje pravičnosti za transspolne osebe.

“Zajamčeni dohodek za transspolne osebe (G.I.F.T.) bo ekonomsko marginaliziranim transspolnim osebam zagotovil neomejen, zajamčen mesečni dohodek kot način za boj proti revščini, s katero se soočajo naši najbolj prizadeti člani skupnosti,” piše na spletni strani programa.

“Okrožje Transgender District in Lyon-Martin Community Health Services bosta v sodelovanju z občinskimi mestnimi oddelki v mestu in okrožju San Francisco 55 transspolnim prebivalcem okrožja San Francisco leto in pol zagotovljala 1200 $ mesečno zajamčenega dohodka. Program bo dal prednost vpisu transspolnih, nebinarnih, spolno neskladnih in interspolnih (TGI), ki so tudi temnopolti, domorodci ali barvno ljudstvo (BIPOC), imajo izkušnje z brezdomstvom, živijo s posebnimi potrebami in kroničnimi boleznimi, mladina in starejši, enojezični špansko govoreči in tisti, ki so pravno ranljivi, kot so ljudje TGI, ki nimajo dokumentov, se ukvarjajo s prodajo spolnih uslug za preživetje ali so bili prej zaprti.”

Pilotni program je prvi te vrste, je poročal KRON 4 News. Poleg županovega urada za stanovanja in razvoj skupnosti, urada za pobude za transspolne osebe in blagajnika in pobiralca davkov program vodita Lyon-Martin Community Health Services in The Transgender District.

Plačila bodo redna in brezpogojna za kvalificirane prosilce, da se jim zagotovi stabilen dohodek, ki ga lahko prejemniki porabijo, kot se jim zdi primerno. Iz urada župana so tudi sporočili, da bo program poleg začasnih dohodkov zagotovil tudi druge vire, kot je tako imenovana “medicinska in duševna oskrba za potrditev spola”, pa tudi finančno svetovanje.

Na spletni strani programa je objavljeno, da sprejemajo prijave od 15. novembra do 15. decembra.

“Naši programi zajamčenega dohodka nam omogočajo, da kot del gospodarskega okrevanja našega mesta in naše zavezanosti ustvarjanju pravičnejšega mesta za vse pomagamo prebivalcem, ki to najbolj potrebujejo,” je povedal Breed. “Vemo, da se naše transskupnosti soočajo z veliko višjo stopnjo revščine in diskriminacije, zato bo ta program usmerjen v podporo dvigovanja posameznikov v tej skupnosti.”

Mesto je že uvedlo podoben program za pomoč lačnim umetnikom, ki jih je prizadela pandemija covid-19. Po poročilu KQED se je program “Guaranteed Income Pilot” začel 25. marca 2021. 130 umetnikom iz San Francisca so šest mesecev brez kakršnih koli pogojev dajali 1000 dolarjev dohodka na mesec.

Andrej Žitnik