fbpx

Šest mladih igralcev, ki so namesto perspektivne kariere v Hollywoodu raje izbrali ‘normalen’ poklic

Foto: youtube

Otroške zvezde so ključni del Hollywooda, a mnoge od njih izberejo, ko odrastejo, popolnoma drugačno kariero. Bo že držalo, da glamur v zabavni industriji ni za vsakogar, kar potrjuje tudi teh šest otroških igralcev, ki jim je bila v filmskem svetu napovedana bleščeča kariera, a so si izbrali popolnoma drugačne poklice.

Peter Ostrum
Morda vam njegovo ime ne pove ničesar, a je, potem ko je zaigral v filmu po knjigi Roalda Dahla Charlie in tovarna čokolade, doživel velik uspeh – Ostrum je namreč zaigral prav Charlieja. Po glavni vlogi v filmu je mladi igralec izjavil, da “vsi mislijo, da je igranje glamurozen poklic, vendar je predvsem težek”. S tem je tudi pojasnil, zakaj je nehal igrati in postal veterinar. Tudi njegov soigralec Michael Bollner, ki je igral Augustusa Gloopa, se je odpovedal igralstvu in dela zdaj kot računovodja v Münchnu.

Foto: youtube

Mara Wilson
Leta 1990 je bilo skoraj nemogoče obiskati kino in si tam ogledati film, ne da bi v njem igrala Mara Wilson. Tako je bila glavna zvezda v Čudežu na 34. ulici, v filmu Gospa Doubtfire ter v Matildi. A ko so prišla najstniška leta, se je igralka umaknila iz soja žarometov. “Stara sem bila 13 let, bila sem nerodna in nisem bila več zelo ljubek otrok,” je leta 2013 povedala za The Huffington Post. Mara je sedaj pisateljica, lansko leto je izdala knjigo z naslovom Kje sem zdaj? Je pa razkrila, da je biseksualka, svojo javno podporo pa je izrazila tudi žrtvam napada na LGBT-nočni klub v Orlandu, piše BBC.

Foto: youtube

Mary Badham
Roman Harper Lee Če ubiješ oponašalca (To Kill A Mockingbird) je postal literarni fenomen, ki je prvič izšel leta 1960 in še danes velja za klasiko. Badhamova je v istoimenskem filmu igrala vlogo Scout, mladega dekleta, ki služi kot pripovedovalka knjige. Mary Badham je postala najmlajša igralka, ki je bila kdajkoli nominirana za oskarja, čeprav je desetletje kasneje ta rekord od nje prevzela nekoliko mlajša Tatum O’Neal. Badhamova, ki je sicer zaigrala še v nekaterih drugih filmih, je nato popolnoma opustila filmsko kariero. Izjema je le ena manjša vloga v filmu Our Very Own iz leta 2005. Sedaj dela kot umetniška restavratorka in koordinatorka na kolidžu, pogosto pa piše tudi o svojih izkušnjah, kot npr. v delu Če ubiješ oponašalca. “Ko sem se upokojila, sem bila v nekakšni vmesni starosti. Nisem bila več otrok, nisem bila še zares ženska, v resnici pa za mojo takratno starost niso pisali scenarijev,” je nekoč priznala.

Foto: youtube

Shirley Temple
Le redkokdo se lahko pohvali, da je začel svojo kariero pri treh letih – a Shirley Temple se lahko. Kot otrok je zaigrala v celi vrsti filmov, vključno z uspešnicami Svetle oči (Bright Eyes), Mala princeska, Heidi in Capitan January. V svojih odraslih letih pa se je začela ukvarjati s politiko in javnimi zadevami, dvakrat je bila celo veleposlanica – leta 1974 je bila imenovana za veleposlanico v Gani, leta 1989 pa v takratni Češkoslovaški. Shirley Temple je umrla leta 2014, stara 85 let, za seboj pa je zapustila izjemno zapuščino.

Foto: youtube

Mark Lester
Mark Lester je bil star 10 let, ko je dobil vlogo Oliverja v istoimenskem muzikalu leta 1968, ki je bil uprizorjen po romanu Charlesa Dickensa Oliver Twist. V letih, ki so sledila, je sprejemal različne vloge, pri 19-ih pa se je odločil, da zapusti igralski svet in postane osteopat. Za Independent je povedal: “Da otroški igralci postanejo resni odrasli igralci, nikoli zares ne deluje. Jodie Foster je izjema.” Lester je bil sicer dober prijatelj z Michaelom Jacksonom, ki se je rodil istega leta kot on, nekdanji igralec pa je postal tudi boter vsem trem pevčevim otrokom.

Foto: youtube

Ariana Richards
Ariana Richards je zaigrala v nekaj manjših vlogah, med zvezde pa jo je izstrelila vloga Lex Murphy v filmu Jurski park iz leta 1993. Takrat je bila stara 12 let. Leta 2001 je diplomirala iz likovne umetnosti in drame ter postala uspešna slikarka. Deset let kasneje je izjavila: “Nikoli se ni ohladilo moje zanimanje za igranje. Igranje je v tvoji krvi in seveda bom za to vedno zainteresirana,” kar daje odgovor tudi na to, zakaj je leta 2013 zaigrala v eni od stranskih vlog v filmu Battledogs.

Foto: youtube

Marjanca Scheicher