Že petsto let v Bavariji vlada zakon o čistosti piva, poznan pod vzdevkom Reinheitsgebot, ki striktno naroča, v kakšnem razmerju mora biti ječmen, hmelj in voda, najpomembnejše sestavine piva.
Nekateri pivci prisegajo na sadno aromo, nekateri na pikanten priokus, ne moremo pa mimo Bavarcev, ki zavračajo kakršno koli nepotrebno začinjanje svoje tradicionalne pijače – piva. Bavarci se ponašajo z njihovim “purity law“, ki od leta 1516 nemškim varilcem narekuje prvotno, pristno esenco pijače, ki se izogiba dodajanju raznih nečistoč.
Nekdaj ni bilo možnosti hlajenja in konzerviranja piva, zato so pivovarji vanj začeli vmešavati razne arome, ki bi zakrile pokvarjen okus piva. Nemci so se z izboljšavo tehnologije posodobili in spremenili nekaj zakonov v zvezi z rokom uporabe in dodajanjem kvasa, s tem pa želeli ohraniti povsem naravni in pristni okus in sestavo piva.
Drugi pa kljub ponosu Nemcev zatrjujejo, da zaostajajo za časom. Kljub temu, da je nemško pivo eno najboljših na svetu, očitno nima tiste “pike na i“, ki bi povsem presunila najpreciznejše degustatorje.
S počasnim varjenjem do pravega okusa
Ko se je spremenilo nekaj postavk v zakonu, ki so omogočila izdelavo pšeničnega piva, se je slednje prvič pojavilo leta 1607. Danes je tradicijo izdelovanja tovrstnih piv prevzela družina Schneider. Še vedno sledijo klasičnemu procesu nastajanja, ki namesto industrializiranih procesov uporabljajo počasnejše procese, ki odpadne pline redno prezračujejo, da v plitvih sodih ostaja le svež zrak. Seveda pa so v pivo začeli dodajati noto banane, ananasa in pasijonke, zaradi česar so jih drugi pivovarci opozorili, da kršijo dolgoletno tradicijo.
Sestre dodale eksotično noto tradicionalnemu
Dve uri vožnje južneje od Münicha lahko pridemo do sester Meyer, ki že pet stoletij krojijo svojo “pivsko” zgodovino. Zdaj se ponašajo pod imenom Brau-Manufactur Allgaeu. Ker je v lasti žensk, so temu primerni tudi okusi piva. Brau Katz, ki je nastajalo v sodelovanju z izraelsko pivovarno, je bilo narejeno z uporabo medu in dateljnov. Ker je popolnoma v nasprotju z zakonom, so ga preimenovale v Biermischgetränk, ali poslovenjeno – radler. V svoj zagovor so omenile, da je njihova tradicija “dolga 10.000 let, medtem ko se “zakon čistosti” uveljavlja le zadnjih 500 let”.
K. Ž.