fbpx

Severnokorejci razvili svojo različico iPada

Foto: epa/Twitter

Severnokorejsko tehnološko podjetje Myohyang IT je objavilo oglaševalsko kampanjo za promocijo najnovejše tablice in jo poimenovalo Ryonghung iPad. Kakorkoli, za razliko od bolj znanega Applovega iPada ima ta na voljo 40 aplikacij in razpoložljiv spomin v velikosti 8 GB. 

Ryonghung iPad je opremljen s tipkovnico, oglas pa navaja, da ta omogoča delo z dokumenti in branje različnih virov digitalnih informacij.

NK News poroča, da se je predstavitveno gradivo za tablico pojavilo v najnovejši izdaji Foreign Trada. Kakorkoli, kljub temu, da ima tablica impresivne karakteristike, pa je dejstvo, da bo imelo podjetje v državni lasti težave pri prodaji na mednarodnem trgu, glede na to, da njeno ime krši pravico blagovne znamke tehnološkega velikana Appel.

Velika razlika je v spominu in številu aplikacij
Ljubitelji elektronskih naprav bodo najverjetneje razočarani, ko bodo ugotovili, da originalna Applova tablica in njena severnokorejska različica nimata veliko skupnega, ko primerjamo tehnične značilnosti. Glede na to, da zadnja Applova tablica iPad Pro nudi spomin v velikosti 32 GB, 128 GB in 256 GB, se s tem severnokorejska naprava ne more primerjati, saj ponuja le spomin v velikosti 8 GB, res pa je, da je tega s pomočjo SD-kartice možno razširiti do 24 GB.

Foto: epa

Opazna je tudi razlika v številu aplikacij, ki so na voljo v tablici Ryonghung iPad in Applovi tablici, ki nudi več kot milijon možnih aplikacij, ki jih je mogoče prenesti na napravo s pomočjo Applove trgovine, severnokorejska različica pa jih nudi le 40. Med aplikacijami v severnokorejski različici, med katerimi so nekatere shranjene na SD-kartici, je mogoče najti aplikacije, kot so kalkulator, slovarji in aplikacija za kmetijstvo. Napravi je od lanske predstavitve na severnokorejskem sejmu zrasla priljubljenost med severnokorejskimi potrošniki.

Ne gre za prvo kopijo
Russia Today poroča, da tokrat ni prvič, da je severnokorejska tehnološka industrija kopirala Applove iPade, saj je leta 2014 Korejski računalniški center s sedežem v Pjongjangu osnoval operacijski sistem Rdeča zvezda OS, ki zelo spominja na Applov Mac OS. Kljub temu, da sistem izgleda kot Macova programska oprema, pa ta temelji na Linuxu.

Severnokorejski diktator Kim Jong Un je dolgoletni oboževalec izdelkov znamke Apple, saj je bilo mogoče na eni izmed preteklih slik mogoče videti prenosnik Apple MacBook Pro.

N. Ž.