fbpx

Skrivnosti Marilyn Monroe; najraje je bila gola

Foto: Pixabay

Nesmrtni seks simbol in pop ikona 20. stoletja je za seboj poleg največkrat citiranih misli pustila tudi skrivnosti. Zagovornica naravne lepote, ki je posegla po lepotni korekturi in najraje hodila gola, je bila tudi ljubiteljica psov, hrane in ameriških predsednikov. Poleg Kennedyja ji je bil blizu tudi Lincoln.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ravno danes, 1. junija, obeležujemo 90 let rojstva Marilyn Monroe. Le kdo ne pozna nesmrtnega seks simbola in pop ikone 20. stoletja? Značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti in krhkosti so le nekatere izmed značilnosti Monroejeve. S svojimi vročekrvnimi nastopi, privlačnim videzom in skrivnostno smrtjo je vzbujala pozornost po vsem svetu. Za vsem tem pa je bila kot morje, ki v sebi skriva ogromno stvari, neskončno nevarnosti, predvsem pa kup skrivnosti.

V torinski Palači Madamo so na dan obletnice odprli razstavo Marilyn Monroe – Ženska onstran mita, kjer so na ogled postavili kar 150 igralkinih osebnih predmetov. Med njimi so obleke, šminke, pisma, zapiski, pogodbe in predmeti iz filmov.

“Sem dobra, vendar nisem angel. Grešim, vendar nisem hudič. Sem samo majhna deklica, ki si želi ljubiti. ” – Marilyn Monroe

 

Petnajst zanimivosti, ki jih o Marilyn zagotovo niste vedeli:

1. Za en stavek je potrebovala celo večnost. Učenje besedila na pamet ni bila ravno njena najmočnejša stran. Pravijo, da ji je to vzelo precej časa. Za stavek ”It’s me, Sugar!” (sl. To sem jaz, cukrček!) v filmu Nekateri so za vroče (1959) je namreč potrebovala kar šestdeset ponovitev. ”Če igram neumno dekle in postavim neumno vprašanje, moram zadevo speljati do konca. Kaj pa naj naredim – pri tem izgledam inteligentno?” je dejala.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Znana je bila kot ženska mnogih imen. Njen rojstni list je bil izdan na ime Norma Jeane Mortenson, krščena je bila kot Norma Jeane Baker, kot model se je predstavljala z imenom Jean Norman in Mona Monroe, njena prvotna ideja imena za televizijsko sceno je bila Jean Adair; v hotelih se je prijavljala z imenom Zelda Zonk, v psihiatrični kliniki pa je imela kartoteko na ime Faye Miller. Nato pa si je marca 1956 spremenila ime v Marilyn Monroe.

3. New York Times je zapisal, da se je po njeni smrti (naredila je samomor) število samomorov v ZDA povečalo za 12 odstotkov. Ena izmed žrtev je v poslovilnem pismu celo zapisala, da v kolikor najlepša in najbolj čudovita ženska na svetu nima za kaj živeti, potem tudi ona zapušča ta svet. “Pametno dekle poljublja, a ne ljubi; posluša, a ne verjame; in odide preden je zapuščena.” je zapisala lepotica.

4. Bila je odlična kuharica. Najbolje je znala pripraviti morsko hrano, posebej školjke.

5.  Navada zvezdnikov je, da imajo v lasti več nepremičnin. Marilyn pa je imela v lasti zgolj eno hišo v Brentwoodu, v kateri je tudi umrla.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

6. Bila je zelo dobra športnica. V zgodnjih štiridesetih je skupaj z olimpijskim prvakom dvigovala uteži, pozneje pa se je lotila tudi deskanja v tandemu s takratnim fantom Tommyem Zahnom.

7. Njen heroj je bil ameriški predsednik Abraham Lincoln: “Brala sem vse, kar sem lahko našla o njem,” je napisala v svoji avtobiografiji. Menila je, da ji je bil od vseh slavnih Američanov tudi najbolj podoben, predvsem v otroštvu.

8. Najraje je bila gola. Med sodelavci, maskerji in frizerji je bila največkrat kar brez obleke. Nekajkrat je naga celo podajala intervjuje. “Če bi spoštovala vsa pravila, ne bi nikdar prišla kamorkoli, ” so njene besede.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

10. “Psi me nikdar ne ugriznejo. Le ljudje.” Bila je velika ljubiteljica psov. V obdobju pred smrtjo je imela maltežana, ki ji ga je podaril Frank Sinatra.

9. Agent ji je plačal plastični operaciji. Leta 1950 ji je njen agent Johnny Hyde plačal dve lepotni informaciji: korekcijo nosu in vsadek brade.

10. Marilyn se je pojavila v prvi izdaji Playboya v letu 1953, za kar pa je prejela zgolj petdeset dolarjev. Kljub temu je ustanovitelj Playboya Hugh Hefner ni nikoli spoznal.

11. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševno bolne matere preživela v enajstih rejniških družinah. “Vzgojena sem bila drugače od povprečnega ameriškega otroka, ker povprečnega otroka vzgojijo tako, da se pričakuje, da bo srečen – s tem mislim uspešen, srečen in točen, ” je opisala svoje drugačno otroštvo.

12. Bila je šele druga ženska, ki je imela svojo lastno produkcijsko hišo. (Mary Pickford je bila prva). “Dekletu dajte prave čevlje in lahko osvoji svet,“ je bil njen motto.

13. Obleka, ki jo je nosila, ko je zapela Johnu F. KennedyuHappy Birthday”, ji je bila tako tesna, da so jo na koncu morali dobesedno všiti v obleko, nato pa prekriti s kristalčki. Leta 1999 pa so to obleko na dražbi prodali za 1,26 milijona evrov.

14. Njen značilen govor s pretiranim dihanjem, ki je medel predvsem moško populacijo, ni bil spontan, temveč naučen. V otroštvu je namreč jecljala, nato pa jo je govorni terapevt naučil grlnega stila govorjenja.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

15. Kožo si je svetlila s hormonsko kremo, katere stranski učinek je bil rast blond puha na obrazu. Tega si ni odstranila, saj je menila, da to pripomore k nežnemu svetlikanju pred kamerami.

S. K.