fbpx

Skrivnostni čarodeji iz zgodovine: Kdo so bili in kaj so počeli

Foto: Wikimedia Commons

Ko pomislimo na čarovnike, se pogosto spomnimo na otroške pravljice, mite ali pa na novodobne knjige in filme o Harryju Potterju, ki so zanetile iskre domišljije milijonom ljudi po vsem svetu. Najbližje resnični “čarovniji”, ki smo jo v življenju kdajkoli izkusili, pa so bržkone predstave čarovnikov, ki s svojimi triki zabavajo občinstva po vsem svetu.

Ko pobrskamo po zgodovinskih knjigah, naletimo na teh deset možakarjev, ki so svoj čas veljali za čisto prave čarovnike. Pravijo, da so ti možje “čarovnijo” pripeljali na tako stopnjo, da so ljudje, ko so o njih govorili, šepetali. Oglejmo si 10 resničnih čarovnikov (tako zapisane jih najdemo v zgodovinskih listinah) in razloge, zakaj so na tem seznamu.

10. Nicolas Flamel

Nicolas Flamel; Foto: Wikimedia Commons

Nicolas Flamel. Foto: Wikimedia Commons

Večina ljubiteljev knjig o Harryju Potterju pozna to ime – tam je bil francoski čarovnik, ki je ustvaril kamen modrosti in živel čez 600 let. V resničnem življenju pa je bil Nicolas Flamel znan po svojem ukvarjanju z alkimijo. Raziskovalci so zapisali, da naj bi se Flamel z magijo ukvarjal v času, ko je potoval v Santiago de Compostela.

Potem ko je postal čarovnik, so ljudje opazili, da sta Flamel in njegova žena zelo obogatela. Ljudje so seveda mislili, da je njuno bogastvo posledica čarovnije. Resnica sicer ni znana, domneva pa se, da sta zakonca Flamel svoje premoženje pridobila z vodenjem dveh trgovinic in iz dediščine. Nicolas Flamel je umrl leta 1418, njegova zgodba pa živi še danes.

9. Hayyim Samuel Jacob Falk

Foto: Wikimedia Commons

Hayyim Samuel Jacob Falk. Foto: Wikimedia Commons

Rabin Hayyim Samuel Jacob Falk se je rodil v Nemčiji leta 1708. Kasneje je zbežal v Anglijo, ker se je bal, da ga bodo zažgali na grmadi. V London je prišel leta 1740. Takoj po prihodu so ga zaradi njegovih neverjetnih mističnih moči začeli klicati Baal Shem iz Londona. Bojda je lahko premikal predmete z močjo uma (telekineza), nekoč pa naj bi celo sobo napolnil s premogom samo s pomočjo nekaj preprostih urokov.

Rečeno je bilo tudi, da je rabin rešil Veliko sinagogo v Londonu pred požarom tako, da je na njene stebre napisal le nekaj besed v hebrejščini. Vojvodi Orleansa naj bi dal čarobni prstan, ki naj bi poskrbel za to, da bo vojvodova družina ostala na prestolu. Prstan je dobil vojvodov sin, ki je dejansko postal francoski kralj Louis Filippe (Ludvik Filip).

8. Paracelsus

Paracelsus; Foto: Wikimedia Commons

Paracelsus. Foto: Wikimedia Commons

Paracelsus je bil rojen leta 1493 pod imenom Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim. Bil je odličen človek, ki je blestel v medicini, astrologiji, botaniki in alkimiji. Poimenoval je cink in je zaslužen za ugotovitev psiholoških znakov mnogih bolezni. Paracelzij je za zdravljenje svojih pacientov uporabljal kombinacijo astrologije in medicine.

Verjel je, da mora človek za to, da ostane zdrav, živeti v harmoniji z naravo. Razvil je tako imenovano “čarovniško abecedo”, jezik, s katerim je klical duhove, da pomagajo zdraviti paciente. Znan je postal po svojem “čarobnem zdravljenju” pacientov, pri katerem je uporabljal kombinacijo medicine, astrologije in alkimije.

7. Papus

Papus; Foto: Wikimedia Commons

Papus. Foto: Wikimedia Commons

Veliki Papus, rojen leta 1865, je bil znan tudi pod imenom Gerard Encausse. Bil je pisec okultnih knjig. Napisal je mnogo knjig o črni magiji, ki jo je bojda sam redno prakticiral. Leta 1888 je ustanovil okultno skupino pod imenom Kabalistični red Rose-Croix. Medtem ko je sodeloval v svoji skupini, je bil udeležen tudi pri drugih čarovniških skupinah, kot sta bila na primer Hermetični red Zlate Zore in Hermetično bratstvo Luči.

Njegov največji čarovniški podvig se je zgodil v 20. stoletju, ko je obiskal carja Nikolaja II in njegovo ženo. Leta 1905 je po legendi ob obisku ruske vladarske družine pričaral duha Nikolajevega očeta, ki je sinu povedal, da bo ruski prestol izgubil zaradi vstaje ljudi. Duh naj bi tudi povedal, da se vstaja ne bo zgodila, dokler bo Papus živ. Le 141 dni po Papusovi smrti se je zgodila oktobrska revolucija in Nikolaj II. je izgubil prestol.

6. Hew Draper

Rezbarije iz zapora; Foto: Richard Nevell/Wikimedia Commons

Rezbarije iz zapora. Foto: Richard Nevell/Wikimedia Commons

V 15. stoletju je bil Hew Drapper lastnik gostilne, vendar so ga v londonski Tower zaprli zaradi suma čarovništva. Ko so ga zasliševali, je povedal, da ima rad čarovnijo, da pa je zažgal vse svoje alkimijske knjige. Ko je bil v ječi, se je odločil, da bo k slikam, ki so jih na stene zapora napraskali drugi ujetniki, dodal svojo umetnino. Kar je dodal, je bilo osupljivo.

Urezal je natančno astološko shemo in jo opremil z vsemi znaki zodiaka. Pod to sliko je napisal svoje ime in datum 30. maj 1561. Nihče ni vedel, zakaj se je odločil prav za ta datum, a ko je ta dan napočil, je izginil. Ni ušel niti ni umrl v zaporu ali kjerkoli drugje v mestu. Od tega trenutka naprej so bili ljudje prepričani, da je bil čarovnik.

5. Cornelius Agripa

Cornelius Agrippa; Foto: Wikimedia Commons

Cornelius Agrippa. Foto: Wikimedia Commons

Agripo se večkrat omenja kot največjega čarovnika njegovega časa, bil pa je tudi neverjeten pisec. Napisal je kar nekaj knjig o črni magiji in njeni uporabi. Njegova najbolj znana knjiga je De occulta philosophia libra tres, kar lahko prevedemo kot Tri knjige o okultni filozofiji. V knjigi avtor opisuje tri vrste čarovnije. Magijo je razdelil na naravno magijo ali alkimijo, na astronomijo in na vokalno magijo ali klicanje duhov. Verjel in napisal je, da je vsa čarovnija stvar božanskega načrta. Preučeval je okultno in njegovo delovanje.

Črno magijo je prakticiral do te mere, da je nekoč priklical duhove samo za to, da so poskrbeli za mrčeš okrog njegove hiše. Čeprav je bil Agripa mogočen čarovnik, je prakso opustil okrog leta 1530. Verjel je, da bo zaradi ukvarjanja z okultnim pristal v peklu. V svojih knjigah je posvaril bralce pred nevarnostmi črne magije, še danes pa ne vemo, zakaj jo je tako abruptno nehal prakticirati.

4. John Dee

John Dee; Foto: Wikimedia Commons

John Dee. Foto: Wikimedia Commons

Dee je bil tako mistični kot znanstveni svetovalec angleške kraljice Elizabete I. Bil je zelo inteligenten mož, ki je hotel prebrati vse, kar mu je prišlo pod roke. Objavil je knjigo z naslovom Monas Hyroglyphica. V njej je predstavil znak, ki naj bi predstavljal stvarstvo in njegovo enotnost. Potem ko je v teoriji obdelal spiritualni svet, se je želel direktno povezati z duhovi. Ko je iskal načine za to povezavo, je srečal Edwarda Talbota, ki je bil kasneje znan kot Edward Kelley.

Kelley in Dee sta postala sodelavca in sta potovala po Evropi ter svoje čarovniške veščine kazala aristokratom. Leta 1587 je Kelley Deeju povedal, da so mu angeli sporočili, da si morata spolno deliti žene. John Dee je takrat prekinil svoje sodelovanje s Kelleyem, odšel v Anglijo in se zaposlil na Christ Collegu v Manchestru.

3. Edward Talbot

Edward Talbot; Foto: Wikimedia Commons

Edward Talbot. Foto: Wikimedia Commons

Talbot, znan tudi kot Edward Kelley, je bil velik prijtelj s čarodejem Johnom Deejem. Oba sta preživela nekaj let skupaj v Evropi, kjer sta si delila ljubezen do čarovnije. Kelleyu se pripisuje izdelava Enochiana – čarovniške abecede, imel pa naj bi tudi čarobno kroglo, s katero je komuniciral z duhovi. Za razliko od Deeja, ki je dal več na teoretično čarovnijo, je Kelley verjel v alkimijo. Leta 1580 naj bi odkril čarobno knjigo – knjigo Dunstana (Book of Dunstan). V tej knjigi naj bi bil urok, s katerim je lahko čarodej s pomočjo čarobnega rdečega prahu katerokoli kovino spreminjal v zlato.

Ko sta se Kelley in Dee razšla, je Kelley ostal v Evropi in nadaljeval svoje delo v alkimiji. Vilem Rozmberk, češki grof, je dal Kellyju cel kup posestev, kralj Rudolf II. pa je alkimista povitezil. Kralj ga je sicer leta 1591 dal zapreti zaradi umora, v resnici pa naj bi ga zaprl, da bi mu iz kovine delal zlato. Ko se je Kelly strinjal, so ga v letu 1595 izpustili, potem pa spet aretitali, ker ni izpolnil svoje obljube. Na koncu je bil zaprt v gradu Hnevin, kjer je tudi umrl.

2. Eliphas Levi

Eliphas Levi; Foto: Wikimedia Commons

Eliphas Levi. Foto: Wikimedia Commons

Če beremo o čarovniji v viktorijanskem obdobju, se bo ime Eliphasa Levija zagotovo pojavilo. Napisal je knjigo Transcendentalna magija, njena doktrina in ritual, ki je postala obvezno čtivo raznih okultnih društev po svetu. Hermetični red Zlate Zore je eno izmed društev, ki je svoje delovanje osnovalo na tej knjigi. S svojim čarovniškim delom je začel leta 1853, ko je srečal Edwarda Bulwer-Lyttona. Lytton je bil avtor, ki je Levija predstavil rosikrucianizmu (skrivna čarovniška sekta iz srednjeveške Nemčije). Njemu pripisujemo današnji pomen kart za tarot in pripisovanje obrnjenega pentagrama zlu in pravilnega dobremu. Njegovo največje delo je bilo, da je predstavil tri osnovne principe čarovnije v viktorijanski dobi:

  • Človeški um lahko doseže navadne in čarobne stvari.
  • Kar vidimo v materialnem svetu, je le delček realnosti.
  • Človek je odsev vesolja na mikroravni in človek ter vesolje sta povezana. Če nekdo zanemarja enega, to vpliva tudi na drugega.
  1. Aleister Crowley
Aleister Crowley; Foto: Wikimedia Commons

Aleister Crowley. Foto: Wikimedia Commons

Temu človeku so rekli “najbolj pokvarjen človek na svetu” in to z dobrim razlogom. Bil je največji okultist na svetu in je oblikoval način, s katerim moderni okultisti obravnavajo magijo. Zelo ga je zanimala alkimija in kasneje se je v letu 1898 pridružil Hermetičnemu redu Zlate Zore. Verjel je v biseksualnost in zaradi tega slovesa je lažje napredoval v redu. Njegova prepričanja in ideje so bile razlog za spor med londonsko in francosko vejo Hermetičnega reda. Kmalu je izstopil iz reda in ustanovil svoje okultno društvo.

V letu 1907 je ustanovil A. A., ki je bila bratovščina, temelječa na Telemičnih principih, ki si jih je zamislil Crowley. Trdil je, da je dobil navodila od Aiwassa, glasnika boga Horusa. Aiwass naj bi Crowleyu povedal, da je novodobni prerok. Njegova druščina je sledila zakonu “Delaj, kar hočeš”. Na koncu se je naselil na Siciliji. Crowley ni bil znan samo po tem, da je pričaral duhove iz starega Egipta in ustavljal smrt, ampak naj bi celo trdil, da ima spomine iz prejšnjega življenja, v katerem je bil Eliphas Levi.

A. R.