fbpx

Slovenec, ki se je z invalidskim vozičkom povzpel na Kilimandžaro

Boštjan Lederer (foto: Facebook).

Boštjan Lederer, mišični distrofik, ki je že od otroštva prikovan na invalidski voziček, je v okviru projekta Share Dunlop Spirit skušal osvojiti najvišjo goro Afrike Kilimandžaro. Prav na vrh Ledererju ni uspelo priti, a je vseeno presegel višino Triglava.

Kot so pojasnili iz njegovega tabora, jim je uresničitev cilja preprečila nepredvidljiva narava in slabe vremenske razmere. Lederer je prišel do višine 3720 metrov. Na vrh se je nato povzpel eden od članov odprave Sašo Korene.

Od Tanzanije do Zanzibarja
Projekt Boštjana Ledererja, ki je načrtoval vzpon na 5895 metrov visoki Kilimandžaro na invalidskem vozičku, je zmagal na natečaju Share Dunlop Spirit kot najboljši popotniški načrt. Dobil je nagrado v znesku 8000 evrov, z ekipo se je nato odpravil na potovanje v Tanzanijo, vrhunec poti pa je bil poskus osvojitve Kilimandžara. Za sprostitev si bo ekipa privoščila še safari v nižjih predelih te celine, potovanje pa se bo končalo na Zanzibarju.

Moč narave je prevladala
“Vremenske razmere v zadnjih tednih so bile obupne. Poti so postale kanali, polni blata in ogromnih skal, težko prehodne tudi za zdravega človeka, kaj šele za voziček,” je po predčasnem koncu vzpona, ko je moral naravi priznati premoč, dejal Lederer, in dodal: “Afrika je izziv za vsakega, kaj šele za invalidski voziček.”

N. K., STA