Virus zika med olimpijskimi igrami počival

Foto: EPA

Virus zika, ki trajno poškoduje plod, je vsaj med olimpijskimi igrami v Riu “počival”.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je sporočila, da v času olimpijskih iger v Riu ni bilo potrjenih primerov zike tako med potniki kot tudi med športniki. Tako se je izkazala za pravilno njihova napoved, da olimpijske igre ne bodo prinesle k širitvi tega virusa. Nekateri zdravstveni strokovnjaki so namreč pozvali to organizacijo, naj odloži olimpijske igre na kasnejši čas, ko komarji, ki prenašajo ta smrtonosni virus, niso aktivni, ali pa naj se olimpijske igre premaknejo drugam.

Virus zika je v Braziliji izbruhnil pred letom dni, do zdaj pa so ga zabeležili že v več kot 60-ih državah. V Brazliji je bilo odkritih že več kot 1400 primerov mikrocefalije ali drobnoglavosti, ki so posledica pika komarja, okuženega z ziko. Posledice so grozljive: dojenček se rodi z izjemno majhno glavo in nerazvitimi možgani. Virus zika pa je povezan tudi z redko motnjo živčnega sistema, imenovan Guillain-barrejev sindrom.

Se bodo tudi paraolimpijske igre končale tako optimistično?
V Ženevi je na tiskovni konferenci vodja zdravstvenega programa pri SZO Peter Salama povedal: “Nobenih potrjenih primerov zike nimamo iz časa olimpijskih iger. 7. septembra se začnejo paraolimpijske igre in ostajamo optimistični, da bodo enake informacije glede ogroženosti z ziko tudi za te igre.” BBC poroča, da je kljub tem odličnim informacijam, da komarji v avgustu v Brazliji niso bili preveč aktivni, priporočljivo, da se nosečnice ne udeležijo ogleda paraolimpijskih iger, saj virus zika trajnostno poškoduje plod.

M. S.