fbpx

Snaga bo imela svoje nakupovalno središče

Foto: STA

V Snagi v okviru Zelene prestolnice Evrope 2016 prirejajo več dogodkov, s katerimi želijo spodbuditi pametno ravnanje z odpadki in odgovorno potrošništvo. V letošnjem letu so si v zvezi s tem zastavili več ciljev, med drugim tudi odprtje alternativnega nakupovalnega središča, ki bo stalo v centru Ljubljane.

Alternativno nakupovalno središče bo omogočalo trajnostno potrošniško izkušnjo. Združevalo bo prvo slovensko trgovino brez embalaže, izposojevalnico stvari in večnamensko kavarno, ki bo ponujala izključno lokalne in pravične izdelke. Nasprotovalo bo tradicionalni miselnosti “kupi, porabi, zavrzi”.

Nakupovalno središče v obliki zadruge
Kot je na današnjem srečanju medijev s Snago v Ljubljani povedala svetovalka za odnose z javnostmi Nina Sankovič, bo nakupovalno središče zelo verjetno imelo obliko zadruge. Trenutno je v delu poslovni načrt, središče pa naj bi zaživelo še letos. Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem se zaenkrat pogovarjajo o treh možnih lokacijah v središču prestolnice.

Snaga želi zmanjšati količino zavržene hrane
Naslednji cilj javnega podjetja bo zmanjšanje količin zavržene hrane. Pri tem bodo sodelovali z gostinci, ki bodo gostom omogočili in jih spodbujali, da nepojedeno hrano vzamejo domov. V drugi fazi bodo po besedah Sankovičeve razmišljali o čim bolj primerni embalaži – ali takšni, ki se jo da v celoti kompostirati, ali takšni, ki jo lahko vedno znova uporabljamo. Kot je povedal direktor Snage Janko Kramžar, so v ta namen v preteklosti že razdeljevali plastične posode. Po neuradnih podatkih je sicer količina odvržene hrane na prebivalca leta 2014 – v primerjavi z letom 2013, ko je znašala 72 kilogramov – upadla za 12 kilogramov.

Spodbujanje trajnostne in etične potrošnjo
Tretji cilj se nanaša na sodelovanje pri aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno in etično potrošnjo. S tem imajo v mislih na primer mesečne izmenjave otroških oblačil ter uporabo tekstilnih in recikliranih vrečk na ljubljanskih tržnicah. “Trajnostni razvoj in trajnostna orientacija nista ovira za industrijo in trgovino, ampak nasprotno,” je prepričan Kramžar.

N. K., STA