Spletni hit: Čehi so v Kalinigradu izvedli fiktivni referendum in ga preimenovali v Královec, šali pa se je sedaj pridružila še ameriška ambasada!

Kalinigrad. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Češki uporabniki so si na račun Rusija privoščili sila zabavno šalo. Na spletu so organizirali lasten lažni referendum na ozemlju Kalinigrada, ruske eksklave. Dosegli so podobne rezultate, kot so bili doseženi v štirih ilegalo priključenih ukrajinskih regijah, nato pa so razglasili neodvisnost in Kalinigrad preimenovali v Královec. 

“Královec je Češka,” so zapisali na spletu. “Po uspešnem referendumu se je 97,9 prebivalcev Kalinigrada odločilo pridružiti Češki republiki in preimenovati Kalinigrad v Královec,” se je nadaljevala spletna šala.

Porogljiva spletna akcija je hitro postala viralna, kot je razvidno iz števila deljenj in všečkov. Slednjih je bilo približno 70 tisoč, deljenj pa nekaj nad 8 tisoč.

 

Očitni šali pa so se pridružile tudi uradne institucije. Med drugim tudi slovaška predsednica Zuzana Čaputová in ameriško veleposlaništvo v Pragi.

“Morda bom premislila o državniškem obisku. Ali pa ne. Čestitke našim češkim prijateljem za odstiranje mask z absurdnosti ruskih fiktivnih referendumov v Ukrajini,” je zapisala Čaputová.

Ameriška ambasada v Pragi se je vključila v debato tako, da se je odzvalo na objavo češkega ministrstva za obrambo, ki so od ZDA zahtevali ponudbo za 24 večnamenskih letal F-35. “Ali boste morda potrebovali še letalonosilko,” so jih povprašali.

Nov veliki državniški projekt!
Šaljivi profil pa je po razglasu priključitve ruske regije razglasil tudi velik infrastrukturni projekt, ki na moč spominja na Severni tok, ki je bil pred dnevi žrtev saboterskega napada. Projekt se imenuje Pivski tok 1, teče pa iz velikih in znanih pivovarn, kot je Staropramen, skozi prestolnico Prago pa vse do Královca. Načrtujejo, da se bo projekt zaključil 1. januarja prihodnje leto.

Gal Kovač