Spolni odnos v zameno za opravljen izpit – tudi to je bila Jugoslavija!

V Jugoslaviji so nekateri izpit odplačali s spolnim odnosom. Slika je simbolična. (Foto: index)

Nekateri lahko res govorijo o “zlatih časih” Titovine, navkljub vsakodnevnim tegobam “proletarskega raja”. Punce so namreč opisale svoja divja in strastna razmerja s profesorji in asistenti na fakultetah. Včasih so profesorji celo pričakovali seks v zameno za opravljene izpite. Pa si poglejmo dve “divji” zgodbi, ki sta se pripetili v 80. letih prejšnjega stoletja.

Številni se sprašujejo, ali je bilo mogoče v Jugoslaviji opraviti izpit “preko postelje”. Sodeč po izpovedih študentk iz leta 1982 vsekakor, študentka je morala s tem soglašati. Nekatere med njimi so tudi izpričale, kaj se je zgodilo, če so svoje nadrejene zavrnile, medtem ko so nekatere druge razkrile, kaj se je zgodilo, če je “dahnila” svoj “da”. “Neobičajni” odnosi med profesorji in asistenti na eni strani ter študentkami na drugi niti niso tako neobičajni, čeravno s poučevanjem oziroma študijem nimajo neke neposredne veze. Vse skupaj se običajno prične v kabinetu, konča pa v neki najeti sobi oziroma hotelu. Iniciativa najpogosteje menda prihaja od nadrejenega. Obdani s prelepimi mladimi telesi se predavatelji vsem tem krasotam včasih ne morejo upreti, poroča index.

In takrat pride do poskusov avantur, do avantur ali celo ljubezni. V enem primeru je govora o Aleksandri Novaković, ki je končevala študij na Ekonomski fakulteti. Bila je lepa in postavna. Kot pravi, se je vse skupaj pričelo na pisnem izpitu, ki je bil zanjo zadnji. Kot navaja, ni bila vajena prepisovati, a je pri tem zadnjem izpitu ravnala drugače. “Plonk listek” je v nekem trenutku privlekla “na plano”, in ker je bila nespretna, je to opazil dežurni profesor, prišel k njej in jo pozval v svoj kabinet, ona pa mu je dejala, da naj jo kar tam zapiše, in da ni nobene potrebe, da bi šla v kabinet skupaj z njim. Vendar pa je on vztrajal in sta odšla, v kabinetu pa ji je naredil pridigo. Povedal ji je, da bo kaznovana s tem, da šest mesecev ne bo smela opravljati izpita, ob čemer je brezobzirno zahtevala, da naj ji vrne indeks, on pa ji je odvrnil, da pride čez dva dni, a je ona raje poslala prijateljico, kar pa ni bilo ravno najbolj pametno, saj jo je zavrnil rekoč, da ga bo dal samo njej.

In tedaj se je omehčala in se poskušala z njim prijateljsko pogovoriti. Ob tem mu je lepo razložila, zakaj je prepisovala, in da je bil to njen zadnji izpit. Ni ji bilo pomembno, kaj bo profesor naredil, samo da ji bo vrnil indeks.

Na to pa je profesor odvrnil, da jo bo ustno izprašal kar v kabinetu, a zaman. Poslušal jo je in dejal, da ga ni “zadovoljila”, ob čemer ji je postalo jasno na kakšen način ga edino lahko zadovolji. Vprašala ga je zakaj ravno ona in s čim ga je vznemirila, na kar ji je odvrnil, da prav s tem, ker ne obupa ter jo vprašal, če je brala neko čtivo, in če je ona tista “dvojnica”. Postalo ji je jasno, da ne bere samo strokovne literature, ampak tudi “trače”, in da imajo učbeniki en manjko: nimajo strani z “golimi ribami”. In takrat je zaklenil vrata, jima natočil viski in se sprehodil do nje. Cela scena prerivanja je trajala kakšnih petnajst minut, dokler ga ni poslala “na lepše” in pobegnila ven. Pozneje se je še enkrat vrnila, da bi dobila svoj indeks.

Postavil ji je ultimat: ali gre z njim nemudoma na vikend ali pa bo kaznovana
Tedaj pa je bila neurejena in imela mastne lase, kot je bila običajno videti, ko je šla k njemu, a tokrat zgolj zato, da bi ga minila sla. Srečala ga je na hodniku, nato pa sta zapustila zgradbo, ob čemer ji je dal jasen ultimat. Ali gre skupaj z njim nemudoma na vikend ali pa bo kaznovana. Povedala mu je, kaj si misli o njem, dva dni pozneje pa je na oglasni deski prebrala obvestilo, da ji je prepovedano naslednje tri roke opravljati izpite. Ob tem je šla v svet za študentske zadeve, kjer je dejala, kaj se ji je pripetilo, tam pa so ji svetovali, da je zanjo najbolje molčati, ker da nima dokazov za svoje obtožbe. Obenem je dobila vtis, da so bile podobne zgodbe že slišane, izpit pa je opravila čez nekaj mesecev pri nekem drugem profesorju.

Strastno razmerje med 22 letno študentko in 37 letnim asistentom
V javnost pa je prišla tudi zgodba neke druge študentke po imenu Sanja. Šlo je za temnolaso dekle ob koncu študija književnosti. Ob tem je navdušena opisovala, da je bila to, kar je doživela, resnična ljubezen. Govorila je o asistentu, ki ga je spoznala. Opisala ga je kot hodečo enciklopedijo. Na vsakem predavanju je sedela v prvi vrsti in ga požirala z očmi. Ona je imela tedaj 22, on pa 37 let. In nekoč ga je zagledala v restavraciji, kako je skupaj s še dvema asistentoma sedel in pil.

Dvojica je naposled odšla, ona pa je ostala skupaj z njim. Pričel ji je dvoriti, jo odpeljal domov in na vhodu poljubil. Ob tem je povsem zblaznela. Nekaj naslednjih mesecev sta se videla vsakodnevno in vse skupaj je bilo kot v sanjah. Grdo je samo to, da šestkrat ni uspela opraviti izpita. Naposled se je znašla pred komisijo treh profesorjev in eden izmed njih je bil njen ljubimec. Ob pogledu nanj je bila povsem paralizirana. Ob tem je še navedla, da jo je vodil po klubih, jo spoznaval s književniki in pesniki, naposled pa je skupaj z njimi pričela piti. Ljubila sta se v sobah njegovih prijateljev ali pa v hotelih, kar pa zanjo niti ni bilo pomembno. Razočaranje pa je prišlo o njegovem priznanju, da ima ženo in otroka.

Domen Mezeg