fbpx

7 kandidatov v boj za predsednika Fife

(Foto: epa)

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je potrdila sedem kandidatov za svojega predsednika. Za prvega moža Fife se bodo potegovali Francoza Michel Platini in Jerome Champagne, jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Liberijec Musa Bility, Švicar Gianni Infantino, bahrajnski šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa in Južnoafričan Tokyo Sexwale.

Na izrednih volitvah, ki bodo 26. februarja prihodnje leto v Zürichu, ne bo sodeloval David Nakhid s Trinidada in Tobaga, ki je sicer napovedal kandidaturo, vendar ga na seznamu, ki ga je odobrila izredna volilna komisija Fife, ni.

Razlog za to je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejstvo, da je Nakhid ob vložitvi svoje kandidature navedel glas podpore ene zveze, ki je pred tem podprla že drugega kandidata. Vsak kandidat za predsednika je namreč moral kandidaturi priložiti podporo vsaj 5 od skupno 209 nacionalnih zvez.

Med sedmerico je tudi predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini, ki pa ima devetdesetdnevni suspenz zaradi preiskave glede 1,8 milijona evrov, ki jih je leta 2011 dobil od sedanjega predsednika Fife Seppa Blatterja. Etična komisija Fife je 8. oktobra Platiniju in Blatterju za tri mesece prepovedala delovanje v nogometu, poroča STA. Fifa je v sporočilu za javnost zapisala, da Platinijeve kandidature do konca suspenza ne bodo dali v volilni proces, potem pa jo bodo znova preučili.

J. F., STA