fbpx

Ali tudi Platini zaključuje svojo funkcionarsko kariero?

Sepp Blatter, Michel Platini in Jerome Valcke se naslednjih 90 dni ne smejo udejstvovati v nogometu. Na trimesečni izgon iz nogometa jih je obsodila etična komisija svetovne nogometne zveze. Omenjeni funkcionarji so obtoženi koruptivnega ravnanja v škodo FIFE.

Blatter je obtožen, da je Jacku Warnerju, takratnemu podpredsedniku FIFE , prodal televizijske pravice za absurdno nizko vsoto denarja. Platini, predsednik UEFE, pa bi naj od Blatter prejel nakazilo v višini slabih dveh milijonov frankov, za svetovalni posel, ki ga je opravil pred devetimi leti.

V odsotnosti predsednika v odhodu je vodenje organizacije prevzel Hayatou, prav tako že večkrat obtožen koruptivnega delovanja.  »Svojo dolžnost bom opravil v vmesnem času. Novi predsednik bo izvoljen na izrednem kongresu 26. Februarja 2016. Ne nameravam kandidirati za to pozicijo,« je Hayatou zavrnil namigovanja o možni kandidaturi.

V trenutnem vodstvu ni sprejemljivih kanditatov
 »V vodstvu FIFE je toliko gnilobe, da ni več mogoče izbrati kredibilne alternative,« je za stanje komentirala Alexandra Wrage, predsednica Trace International.

FIFA je gotovo eno izmed najbogatejših društev na svetu. Samo lansko leto so prikazali 2 milijardi dolarjev prihodkov. Zloglasno organizacijo sum korupcije spremlja že zelo dolgo.

»Vzpostavil se je vzorec, ki FIFPro ne navdaja z upanjem, da se bo FIFA reformirala sama od sebe.«FIFPro je svetovna zveza profesionalni nogometašev.

Obtoženi Platini je Blatterjev najverjetnejši naslednik. Vse obtožbe seveda zanika.

Ž. K.