fbpx

Bo Planici vendarle uspelo?

Bo Planici uspelo dobiti Planice za SP v poletih 2020 in nordijsko SP 2021? (foto: STA).

Planica je včeraj ponoči v Cancunu predstavila kandidaturo za SP v poletih 2020 in nordijsko SP 2021. To je nov poizkus, da bi vendarle gostili nordijsko svetovno prvenstvo. Če se je že na zadnje zdelo, da nam prvenstvo ne more uiti, je zgodba tokrat identična. Slovenija je svojo kandidaturo predstavila v stilu televizijskih poročil t. i. Ski news.

Predstavitev slovenske kandidature oziroma ‘televizijska poročila’ je vodil Igor E. Bergant, iz Slovenije pa so se med drugim javili predsednik vlade Miro Cerar,  ambasadorka Planice 2021 Petra Majdič, drugi ambasador Planice Franci Petek, del predstavitve pa je bil tudi intervju s predsednikom Smučarske zveze Slovenije Enzom Smrekarjem.

Kdaj, če ne zdaj?
Nekaj takega smo si mislili že ob zadnji planiški kandidaturi, ki jo je na koncu zaznamoval škandal slovenskih predstavnikov, tokrat pa se zdi, da je predstavitev še boljša in uspeh zagotovljen. Smučarska zveza Slovenije je vključila dve legendi – oba sta (p)ostala ambasadorja. Simpatična je bila tudi predstavitev Planice z okoliško regijo, ki jo je SZS pokazala predsedstvu Svetovne smučarske zveze (FIS). V predstavitvi so Planico, Kranjsko Goro ter sosednje pokrajine v Italiji, Avstriji in Sloveniji – kot celoto nasploh – prikazali kot aktivno, zeleno, zdravo in varno destinacijo, ki je za nekatere stara prijateljica in za druge skriti zaklad, ki ga lahko odkrijejo leta 2021.

To je jubilejni 50. kongres Mednarodne smučarske zveze (FIS). Foto: SZS

To je jubilejni, 50. kongres Mednarodne smučarske zveze (FIS). Foto: SZS

Temu je sledil intervju s predsednikom Smučarske zveze Slovenije Enzom Smrekarjem, ki je odgovoril na vprašanja, kaj se je spremenilo od zadnje kandidature in zakaj bi bila Slovenija primerna, da gosti tako velika tekmovanja, čeprav je majhna država z majhnim trgom: ”Planica ima velik simbolni pomen in ima veliko javno podporo. Nordijski center je zgrajen in je že gostil velika tekmovanja ter je najnaprednejši tovrstni center na svetu. Slovenija je morda majhna, a je v središču Evrope oziroma Evropske unije. Je ena izmed najbolj varnih in najbolj ohranjenih krajev na svetu, ima tradicijo in lahko pozitivno preseneti. Sam sem podjetnik in vem, da imamo uspešno trgovino z nišnimi izdelki – in to je to, to je nordijsko smučanje.”

R. V.