Bo to znova leto Kingsov in Kopitarja? Začela se je končnica lige NHL

LA Kingsi in Anže Kopitar po letu premora znova želijo na sam vrh Lige NHL (foto: twitter).

Danes ponoči so bile odigrane prve tri tekme v končnici lige NHL, kjer naslov branijo Chichago Blackhawksi. Med šestnajst najboljših klubov, ki se bodo borili za veličastni Stanleyjev pokal, se je uvrstil tudi Anže Kopitar s svojimi Los Angeles Kingsi, ki so bili najboljši pred dvema letoma. Kingsi se bodo za začetek pomerili s San Jose Sharksi.

V boju za najprestižnejšo hokejsko lovoriko na svetu je ostalo samo še šestnajst ekip, ki se bodo borile za naslov najboljšega, ta pa bo znan šele čez približno dva meseca.

Chichago brani, Washington in Anaheim napadata, Kingsom zgodovina
V zadnjih štirih letih je šel naslov po dvakrat Kingsom in Blackhawksom. Začelo se je leta 2012, ko je Stanleyjev pokal prvič dvignil tudi Anže Kopitar, nadaljevalo se je čez dve leti, ko so znova to prestižno lovoriko osvojili hokejisti Los Angelesa in če gre upoštevati zgodovino, je letos leto Kingsov. Od zadnjega naslova sta namreč minili dve leti in zakaj to ne bi bilo za Kopitarja in druščino še tretjič zapored uspešno. Podobno zgodovino kot Kingsi imajo tudi Blackhawksi, ki v tem tekmovanju branijo naslov. Hokejisti iz Chichaga so zadnji dve lovoriki osvojili takoj po Kingsih, prav tako na vsaki dve leti, in sicer najprej 2013 in še lani, ko so v finalu premagali Tampo Bay. Letos imata znova velike načrte Anaheim in Washington, slednji so bili tudi daleč najboljši v rednem delu lige NHL.

Los Angeles Kings – San Jose Sharks (prva tekma: 15. 4. – 04:30)
Kingsi so redni del lige NHL v zahodni konferenci končali na petem mestu in bodo imeli proti San Jose Sharksom prednost domačega terena, saj so njihovi nasprotniki sezono končali mesto nižje. V zadnjih šestih letih sta se obe ekipi v končnici srečali že štirikrat, na zadnje pred dvema letoma, ko se je odvijala prava drama. San Jose je namreč dobil prve tri tekme, kar pa je prebudilo Kingse, ki so nanizali štiri zaporedne zmage, na koncu pa postali prvaki. Sharksi imajo torej letos priložnost, da se jim za vse skupaj maščujejo. Kopitar je s svojo ekipo v vlogi manjšega favorita, tudi zaradi prednosti domačega terena. Ravno od našega Anžeta Kopitarja bo veliko odvisno v končnici, saj je eden izmed nosilcev igre pri Kingsih. V rednem delu lige je slovenski as zbral 25 zadetkov in 49 podaj. Tu sta še tudi najboljša branilca sezone Drew Doughty in vratar Jonathan Quick, od katerega bo ponovno veliko odvisno.

Pari končnice:

Vzhod:
Washington – Philadelphia
Pittsburgh – NY Rangers
Tampa Bay – Detroit
Florida – NY Islanders

Zahod:
Dallas – Minnesota
ST. Louis – Chicago
Los Angeles  – San Jose (Anže Kopitar)
Anaheim – Nashville

V končnici igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

G. V.