fbpx

Bodo naši odbojkarji poskrbeli še za en čudež?

Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na tem prvenstvu že premikala meje in se prvič v zgodovini uvrstila med štiri najboljše reprezentance Evrope. Danes jih čaka polfinalna tekma z Italijo, svetovno velesilo odbojke, ki si je kot prva evropska država že zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu. 

Slovenija je na evropskem prvenstvu v odbojki, ki ga letos gostita Italija in Bolgarija že poskrbela za pravi čudež. Danes popoldan pa bo v Sofiji poskušala presenetiti Italijane in pripraviti pravo odbojkarsko senzacijo.

Do polfinala preko Nizozemcev in Poljakov
Po rednem skupinskem delu so morali Slovenci odigrati dodatno tekmo za uvrstitev v četrtfinale. Žreb jim je določil Nizozemsko, ki pa so jo suvereno, z rezultatom 3 : 0, tudi premagali. Zaradi zapletenega sistema tekmovanja so nato v polfinalu ponovno naleteli na Poljake, s katerimi so se srečali že v rednem delu, kjer so jim žal morali priznati premoč. A zbranost, odlična igra in predvsem velika želja po zmagi so Slovencem omogočile, da so se Poljakom v četrtfinalu maščevali in jih po napeti tekmi premagali z rezultatom 3 : 2 v nizih. S tem so iz tekmovanja izločili aktualne svetovne prvake in se uvrstili med štiri najboljše ekipe na prvenstvu.

Italijani favoriti, a to so bili tudi Poljaki
Italijani v današnji tekmi nedvomno veljajo za velike favorite. Gre za odbojkarsko velesilo, ki se lahko pohvali z mnogimi mednarodnimi dosežki. Kot prva evropska država si je Italija tudi že zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu. Italijani imajo eno najmočnejših odbojkarskih lig, kot reprezentanca  so med drugim osvojili že 5 olimpijskih kolajn, trikrat so bili svetovni prvaki, šestkrat evropski prvaki, osemkrat pa tudi zmagovalci svetovne lige. Gre torej za izredno močnega nasprotnika, česar se zavedajo tudi v slovenski reprezentanci. “Vemo, kdo je Italija. Njihovo ekipo poznamo bolj kot druge, saj nas večina igra oziroma je igrala v italijanskem prvenstvu. Motiv je sicer že tako velikanski, proti njim pa se bo še dodatno povečal,” je za STA povedal kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut.

Želja po zmagi ogromna
Slovenci so do sedaj že pokazali izjemno igro in željo po zmagi. Svoja pričakovanja so že zdaj presegli, kljub temu pa ostajajo mirni in zbrani. Motiviranost za zmago je izjemno visoka, kar je takoj po tekmi s Poljsko potrdil tudi selektor slovenske odbojkarske reprezentance Andrea Giani: ”V mojih mislih je že Italija in kako se ji zoperstaviti, da bi bili po tekmi spet veseli.” Za Gianija bo ta tekma še posebej pomembna, saj je sam vrsto let nastopal za italijansko reprezentanco. Kot pravi, ga bodo ob poslušanju himne morda preplavila razna čustva, vendar je popolnoma skoncentriran na igro Slovenije.

Najvišja uvrstitev odbojkarjev do sedaj 9. mesto
Slovenska reprezentanca je do sedaj igrala na petih evropskih prvenstvih, in vendar se ni še nikoli uvrstila višje kot na deveto mesto. Že z uvrstitvijo v četrtfinale so odbojkarji ta rezultat presegli, s polfinalom pa poskrbeli za pravo senzacijo in že pred današnjo tekmo smo lahko upravičeno ponosni na njih.

M. G.