fbpx

Brazilija praznuje Peléjevih 75 let

Foto: EPA

Eden izmed glavnih zvezdnikov brazilskega nogometa, ki je Braziliji trikrat pomagal do naslova svetovnega prvaka, danes praznuje 75 let. V njegovo čast Brazilci pripravljajo veliko slavje. Vse pogostejša pa so tudi ugibanja, kakšna bo njegova vloga prihodnje leto na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Pelé, s pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, se je rodil v kraju z imenom Tres Coracoes, kar v prevodu pomeni Tri srca. Glavnino svojih nogometnih dni je preživel v FC Santos, za katerega je dosegel 1091 golov. Po splošnem prepričanju mnogih velja za najboljšega nogometaša vseh časov.

Velja za enega izmed najbolj vsestranskih vezistov in napadalcev
Pelé je 174 cm visok vezist in napadalec, za katerega je bila najbolj značilna sposobnost usklajene igre z obema nogama in atraktivni zaključki. Skozi vsa leta je gledalce navduševal z vrhunskimi veščinami preigravanja in podaje, glede na to da je bil napadalec, pa je presenečal tudi z uspešno igro v obrambi.

V državni reprezentanci Brazilije
V svoji dolgi in bogati karieri je za brazilsko reprezentanco v letih 1957–1971 zbral kar 92 tekem in zabil 77 golov. Kariero je zaključil leta 1977, od takrat naprej pa deluje v vlogi športnega ambasadorja.

Decembra 2000 sta si Pelé in Diego Maradona razdelila nagrado FIFE nogometaš stoletja. Pelé je med drugim ta naziv dobil še s strani UNICEF-a, po izboru agencije Reuters, po izvolitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja in po izboru francoskega športnega časopisa L’Equipe.

Pelé priljubljen pri vseh, ne le pri ljubiteljih nogometa
Njegov način življenja ni dal nikoli povoda za kakšen škandal ali negativne novice. Za svoj ugled je znal vedno poskrbeti, zato je ogromne vsote denarja zaslužil z različnimi nastopi v marketinških akcijah – a je sam velikokrat poudarjal, da nikoli za alkohol, politiko, religijo ali tobačne izdelke. Poznavalci se spominjajo tudi njegove dolgoletne besedne vojne z Argentincem Diegom Armandom Maradono, samooklicanim bogom nogometa. Njun besedni dvoboj je potekal preko časopisov, televizije, včasih pa tudi v živo.

Pelé najbrž velja za enega najboljših brazilskih športnikov vseh časov. Tako mnogi ugibajo, kakšna bo njegova vloga na olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru.

A. D.