fbpx

Če se ne uvrstimo na olimpijske igre, bo Vujović odstopil

Veselin Vujović je napovedal svoj odhod z mesta selektorja, če se Slovenija ne uvrsti na OI (foto: sta).

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance je napovedal svoj odstop, če se Sloveniji ne uspe uvrstiti na olimpijske igre, ki bodo letos v Riu de Janeiru. Slovenijo v dodatnih kvalifikacijah čakajo reprezentance Španije, Švedske in Irana.

Po razočaranju na evropskem prvenstvu bo imela slovenska reprezentanca popravni izpit aprila, ko se bodo naši fantje poizkušali uvrstiti na največji športni dogodek letošnjega leta – olimpijske igre.

Kdo nosi krivdo za najslabši rezultat na EP?
Zadnje evropsko prvenstvo, ki se je pravkar končalo, je bilo sramotno. Slovenija – ki se ji je že zgodilo, da se ni uvrstila na veliko tekmovanje – je na Poljskem dosegla najslabšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Tokrat je bila naša reprezentanca z eno osvojeno točko v skupinskem delu na koncu štirinajsta, pred tem pa je bil najslabši uspeh naših fantov 12. mesto. Toda po drugi strani je treba vedeti, da se dve leti pred tem naši reprezentanci na evropsko prvenstvo sploh ni uspelo uvrstiti. Tudi po tokratnem uspehu so bila mnenja deljena – večina je bila na strani selektorja, ki je navdušil s svojo neposrednostjo, spet drugi so bili proti njemu, rekoč, da igre ni znal prilagoditi igralcem. Jasno je, da krivdo nosita obe strani, a priložnost za popravni izpit bo kmalu in takrat bo treba strniti vrste.

Kdo sploh še za reprezentanco?
“Če se ne uvrstimo v Rio, bom prepustil mesto nekomu drugemu,” je za hrvaški časopis dejal Veselin Vujović, ki je na ta način napovedal svoj odhod v primeru neuspeha. Poraja se vprašanje, kdo od reprezentantov bo sploh zaigral v dodatnih kvalifikacijah – Dragan Gajić je po koncu prvenstva napovedal svoje slovo od reprezentance, pomisleke ima tudi rekorder Luka Žvižej, nekateri drugi igralci pa so tudi že precej v letih. A vseeno se zdi, da bi se ta generacija lahko še enkrat zbrala skupaj in naredila nekaj velikega. Ne nazadnje je Rokometna zveza Slovenije vložila kandidaturo, da bi gostila dodatne kvalifikacije za OI v Ljubljani. Odločitev o tem bo znana kmalu. Tudi preboj na olimpijske igre ni misija nemogoče, a seveda z drugačno igro in pristopom kot na tem EP. Iran je v skupini ‘avtsajder’, da se naši rokometaši lahko kosajo s Španijo in Švedsko, pa so dokazali tudi na tem evropskem prvenstvu.

Na OI napredujeta dve najboljši reprezentanci. EHF (Evropska rokometna zveza) pa bo že v naslednjih dneh sporočila gostitelje štirih turnirjev za dodatne kvalifikacije.

R. V.